Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Wetenschappelijk rapport uit 2007: 6 kleurstoffen oorzaak van ADHD (hyperactiviteit)

 

De FSA (Food Standards Agency) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers.

Met name deze kleurstoffen (zie overzicht) + Natriumbenzoaat (E-211) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD) in een £ 750.000 kostende studie door de Southampton Universiteit (2007).

De onderzoekers schatten dat ADHD met 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun produkten.

Overzicht "Southampton Six" :
  • E-110 : Zonnegeel FCF
  • E-122 : Azorubine
  • E-102 : Tartrazine
  • E-124 : Ponceau 4R
  • E-104 : Chinolinegeel
  • E-129 : Allura rood AC
  • E-211 : Natriumbenzoaat
Benzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. Een studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. Zo verhoogde de hyperactiviteit van 3 jarige kinderen tot 20% nadat ze drankjes met benzoaat dronken.

Benzoaat in drankjes die vitamine C bevatten kan omgevormd worden tot het kankerverwekkende benzeen. Daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuren beschadigen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

Bevatten (nog) benzoaat: Cola Everyday, Boxer Cola, Danone Vitalinea, Sprite, Sprite Zero, Orangina en Gini Lemon. 

   


Let vooral ook op het bekende, bij kinderen o zo geliefde, snoepgoed van HARIBO (HAns RIegel aus BOnn) : "bomvol" met e-nummers (verschillende soorten zelfs meer dan 12 dubieuze toevoegingen, waaronder de 6 hierboven genoemde)

Groothandel DeliXL brengt Haribo als volgt onder de aandacht van winkeliers:

HARIBO is er voor iedereen
Uit recent onderzoek is gebleken dat HARIBO niet alleen kinderen blij maakt maar ook ouderen daarbij horen! HARIBO is er voor het hele gezin, een doelgroep die voor veel partijen uitermate interessant is vanwege het hoge bestedingsbedrag. Speel hier op in met uw aanbod en kies voor de kwaliteitsproducten van HARIBO
(link naar pagina)

Recentelijk heeft Haribo de Kidsversie van The Voice of Holland gesponsord.
Op 17 augustus kwam het volgende artikel hierover uit:

Kidssponsoring Haribo zet kwaad bloed bij politiek
17 augustus 2012
DEN HAAG – Snoepfabrikant Haribo heeft veel kwaad bloed gezet bij de politiek, vanwege overmatige sponsoring en reclame rond Voice of Holland Kids.

“Ik ergerde me eraan”, zei Hanke Bruins Slot van het CDA tijdens het verkiezingsdebat van de FNLI. Mensen, en in dit geval kinderen, worden verleid, vond ook Lea Bouwmeesters (PvdA).

“Daarmee snijdt de sector zichzelf in de vingers”, zei Bruins Slot. “Gebeurt dit vaker dan dwing je de politiek tot maatregelen.”

Uiterste middel
CDA en PvdA zien ingrijpen in kidsmarketing overigens als uiterste middel. “De consument is allereerst zelf verantwoordelijk, net als de sector”, stelde Bouwmeesters. “Mensen moeten beschermd worden tegen overgewicht. Doet de foodsector hier aantoonbaar niets aan, dan moeten we ingrijpen.”

René Leegte van de VVD zegt te schrikken dat andere partijen willen ingrijpen in de industrie. 
“Mensen weten best zelf wat gezond is.”  (link naar het volledige artikel
Dhr Leegte bevestigd dit in een interview met het Voedingscentrum. (link naar het interview)

Wij willen hieraan toevoegen: Maar dan moet je ze dat wel vertellen. En dat begint op school, waar snoeptractaties heel normaal zijn, door de juiste voorlichting op TV waar de moderne kinderen (veel te) vaak te vinden zijn, maar dan niet via gevaarlijke sponsors. Verbanning uit de sportkantines, duidelijke ingredientenlijst mét een verklaring wat die E-nummers nu precies zijn en wat ze met je doen. 
Niet alleen maar roepen dat zij door de EU zijn goedgekeurd. (Dat was de Golfoorlog ook, maar de massavernietigingswapens moeten nog steeds gevonden worden.)


Bronnen :
http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/sep/foodcolours
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607613063/abstract
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/news/food-agency-calls-for-ban-on-six-artificial-colours-807806.html
http://www.foodnews.be/nl/benzoaat.php