Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Manuele Praktijk Open Hart


Petra Kaemingk-de Lange
W. van Oldenburgstraat 9b
7772 AL Hardenberg
Overijssel
06 23 557609

Petra Kaemingk-de Lange op Facebook
openhart.nl
info@petradelange.nl
 
Disciplines:
Aromatherapie, Dorn methode, Emotioneel Lichaamswerk, Holistische therapie, Kindertherapie, Klanktherapie - Klankschalen - Klankmassage, Kleurenpunctuur, Lichaamsgerichte Psychotherapie, Lichaamsgerichte Therapie, Manuele Therapie, Massage (alle vormen vallen hieronder), Meditatie, Natuurgeneeskunde, Reiki, Shiatsu, Stoelmassage, Stressconsultant
 
Omschrijving:
 
Wat is myofasciale pijn?
Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van spierpijn en iedere spier in het lichaam kan deze pijn veroorzaken. Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn. Hoewel de klachten voor de patiënt zeer reëel zijn, kan de arts of specialist vaak geen oorzaak vinden. Ook radiologisch onderzoek of bloedonderzoek brengen geen ‘echte ziekten’ aan het licht. Myofasciale pijn wordt door de meeste artsen niet herkend en dus ook niet als zodanig behandeld. Iemand met myofasciale pijn kan daardoor verstrikt raken in een woud van artsen en behandelaars, zonder van de pijn af te komen.

Myofasciale pijn is een algemene medische term, om pijn te beschrijven die afkomstig is van de spieren en de spiervliezen ('fascia' genaamd). Het begrip ‘myofasciale pijn’ verwijst naar klachten van het bewegingsapparaat, die gepaard gaan met uitstralende pijn en verlies van spierfunctie. De intensiteit van de klachten kan zeer uiteenlopend zijn: van een licht, oncomfortabel gevoel tot een martelende pijn, waardoor iemand niet meer kan functioneren.

Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Het opmerkelijke is dat deze triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden als waar de pijn gevoeld wordt. Wel is het zo dat iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied heeft, waar de myofasciale pijn zich manifesteert. Een speciaal geschoolde therapeut herkent de pijnklachten van de patiënt en kan het betreffende triggerpoint opsporen. Druk op het triggerpoint geeft vaak de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn.
 
 
 
Wat zijn myofasciale triggerpoints?
De Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons deden jarenlang onderzoek naar het effect van triggerpoints op onze gezondheid en publiceerden ruim twintig jaar geleden hun monumentale medische hand­boek:
Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.
 

Myofasciale Triggerpoints
zijn kleine, voelbare verhardingen en/of verdikkingen in een spier, die zeer drukpijnlijk zijn. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten ('spierknopen of contractieknopen'). Aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook triggerpoints gaan ontwikkelen.

Verschijnselen die door triggerpoints veroorzaakt kunnen worden zijn:
  • myofasciale pijn, gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier; ook tintelingen of een doof gevoel kunnen in dit gebied optreden;
  • verandering in spierfunctie zoals spierverkortingen (dit veroorzaakt bewegingsbeperkingen en stijfheid in de gewrichten) en krachtsafname;
  • vegetatieve symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen, overgevoeligheid van de huid, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien of koude handen;
  • coördinatie stoornissen, zoals een slechter wordend handschrift, trillend ooglid of moeite met het maken van precieze bewegingen.
 
Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen op verschillendemanieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde werkhouding of verkeerde leefgewoontes. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan triggerpoints veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat u elk ongeval of valpartij dat u zich herinnert - zelfs al was het in uw jonge jeugd - met Petra bespreekt!

Andere oorzaken kunnen liggen in:
  • houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
  • een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur;
  • te hard of verkeerd trainen;
  • tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, vitamine D, B1 en B12;
  • verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen.
 
Eigenlijk heeft iedereen wel triggerpoints, en mensen met een zittend beroep hebben over het algemeen méér actieve triggerpoints dan gemiddeld. Het is van belang om hier iets aan te doen. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijnn van klachten zoals hoofdpijn, pijn in de nek, pijn in de onderrug, tennisarm, RSI, carpaal tunnel syndroom, frozen shoulder, hernia-achtige aandoeningen, slijmbeursontsteking, muisarm, en pijn in gewrichten als schouders, polsen, heupen en enkels. Zelfs fibromyalgie kan haar oorsprong hebben in triggerpoints. Als mens zijn we geneigd de plek waar het pijn doet te behandelen. Maar als daar niet de oorzaak van de pijn zit, zal de klacht steeds terugkeren. Ook na de operatie, injectie of medicatie. 

Petra is lid van de  VBAG, FAGT en RBNG. De therapie kan vergoed worden via de aanvullende verzekering.
 

Ik ben aangesloten bij de volgende verenigingen:

ESA - European Shiatsu AssociationFAGT - Federatie voor Additief Geneeskundig TherapeutenNVNLP - Nederlandse Vereniging voor Neuro Lingustisch Programmeren
 
NVST - Nederlandse Vereniging van Soma TherapeutenRBCZ - Register Beroepsbeoefenaren Complementaire ZorgStibag - Stichting ter Bevordering van de Alternatieve Geneeskunde
 
TCZ - Tuchtrecht Complementaire ZorgVBAG - Vereniging ter Bevordering van Alternatieve GeneeswijzeVereniging Cirkel