Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Ritalin: alleen voor ongeneeslijk zieken en schoolkinderen

maandag 27 mei 2013














Ik was net even op de site www.apotheek.nl om te kijken of de informatie over Diclofenac en het actuele sterftecijfer al waren bijgewerkt. Maar mijn aandacht werd getrokken door een ander verdacht stofje. Bekend onder de merknaam Ritalin en als werkzame stof methylfenidaat. Kleuters pas op: als je enige vorm van creativiteit, sportiviteit, flexibiliteit of expressieve invulling van je vrije tijd toont in de buurt van je leerkracht, Remedial Teacher, de kinderpsycholoog, de opvoedcoach, de klasse-assistent(e), de ouderbegeleider of elke andere boven de sterkte geplaatste kinder-observator in het Basisonderwijs dan ook; dan loop je de kans om met het ADHD stempeltje besmeurd te worden. En das niet fijn. Je krijgt een middeltje dat op de zwarte markt en onder party-gangers al snel € 5,- per pil doet, het middel maakt je traag, loom en zompig. Mag je soms geen extravert, multisensorisch kind meer zijn?

Even kijken naar de geboden info vanuit de visie van de Professionele Hoek; de Apothekers.

Ritalin: werkzame stof: methylfenidaat. Methylfenidaat is een stimulerend medicijn dat de aandacht en stemming kan verbeteren.

Methylfenidaat wordt gebruikt bij 3 soorten aandoeningen/personen/patienten:
  • Narcolepsie, mensen met slaapziekte
  • Palliatieve Zorg, tijdens de laatste levensfase
  • Schoolkinderen met pech
Narcolepsie
Narcolepsie is een slaap- en waakstoornis. De slaap wordt 's nachts geregeld onderbroken. Dit heeft tot gevolg dat iemand met narcolepsie overdag vaak of zelfs voortdurend slaperig is. Verder kan iemand overdag last hebben van slaapaanvallen.
De ziekte is zeldzaam en openbaart zich tussen het 15e en 30e levensjaar. De oorzaak van narcolepsie is onbekend.
Narcolepsie is een chronische aandoening die tot veel sociale problemen kan leiden.

Palliatieve Zorg
Palliatieve zorg is de zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte in de laatste levensfase. Artsen schrijven methylfenidaat voor aan patiënten die te veel last hebben van het versuffende effect van morfine-achtige pijnstillers.
Ook schrijven artsen het soms voor bij depressiviteit in de laatste levensfase bij ernstig zieke mensen. In dat geval schrijft de arts soms alleen methylfenidaat voor, en soms ook een ander antidepressiemiddel.

Schoolkinderen met pech
Pech omdat ze tegen het stempeltje ADHD zijn aangelopen. "Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en ze zijn vaak ook zeer beweeglijk, impulsief en actief... Door methylfenidaat worden mensen met ADHD rustiger en kunnen ze zich beter concentreren. Kinderen krijgen zo een gemakkelijker schooldag, omdat er bijvoorbeeld minder conflicten met klasgenoten en onderwijzers optreden en het kind zich beter op schoolopdrachten kan concentreren." (bron: link)

Kinderen met Pech dus, want zeg nou eens eerlijk, een kind hoort beweeglijk, impulsief en actief te zijn. Stop er 35 van in 1 klas met een slecht opgeleide kleuterjuf en je hebt een leerkracht met een probleem, niet een kind. 
Het kind is gewoon slachtoffer van de bezuinigingen, het versoberingsbeleid, de bedrijfsmatige benadering van een Lagere School en de daaruit vloeiende niet-eenduidige aanpak van problemen. 

We kijken niet naar het effect van Digiborden, maar verstrekken anti-depressiva "Methylfenidaat is een stimulerend medicijn. Het vermindert de sufheid en verbetert de stemming binnen 3 dagen, soms al eerder." 

We kijken niet naar 30 jaar afbraak door het Ministerie van Onderwijs, we denken niet na over klassen van 35 kinderen, we staan niet stil bij de gevolgen voor deze prachtige creatieve onbevooroordeelde zielen die nog helemaal mogen ontdekken wat hun rol in het leven mag worden. 

Nee, we stoppen een spons in hun hoofd, leren ze dat stilzitten normaal is en zonder tegenspraak aan het werk te gaan. Lang leve het Duitse Onderwijsmodel anno 1860.

ADHD? Welnee, gewoon een gevolg van bergen suiker, 79 kanalen digitale onzin, E-nummers, prestatiegericht onderwijs, straling, vaccinatie en beide ouders aan het werk.

Delen op Facebook

Er is 16 keer gereageerd


Geplaatst op donderdag 03 maart 2016 om 17:08:22 door f. Tiemstra
Sinds 2009 komt Narcolepsie ook voor bij kinderen onder de 15!
Geplaatst op donderdag 03 maart 2016 om 17:07:31 door f. Tiemstra
Sinds 2009 komt Narcolepsie ook voor bij kinderen onder de 15!
Geplaatst op maandag 24 maart 2014 om 18:38:41 door Sandhia
Mijn excuses voor mijn slechte Nederlands. Ik had nogal haast en lettertjes zijn zo klein. Ik heb het niet teruggelezen. Ik hoop dat jullie er even overheen lezen en snappen wat ik bedoel.
Ik bedoelde er is niet alleen maar 1 oplossing. En ander stukje ging over als het bij de kinderen van Angelien geconstateerd is, dat ze geen slechte ouder is om die medicatie te geven. Ze volgt de instructies op van de arts die "bewezen" heeft dat haar zoontje terecht de medicatie hebben volgens medisch voorschrift.
Nogmaals excuses
Geplaatst op maandag 24 maart 2014 om 18:32:55 door Sandhia
Ik zou heel graag eens willen weten hoe dat testen gaat. Want ik ben er ook van overtuigd dat ADHD en ADD niet bestaat. Waarom hebben kinderen in andere landen er geen last van? Als je over HSP leest. Dan zie je de zelfde overeenkomsten als ADD en ADHD, en zelfs bepaalde vormen van autisme. Ik vind dat er in Nederland inderdaad te snel wordt bestempeld. De druk voor leerkrachten is hoog en pats boem een oplossing denken zij. Mijn zoon is 12 en zit in de brugklas. Zijn mentor gaf allerlei klachten over hem. Ik weet ze allemaal te verklaren want hij slaapt te weinig dus ongeconcentreerd. Eet te veel snoep en drinkt veel chocomel. Nou duidelijker kan ik niet zijn. En Angelien ik begrijp wel je boze gevoelens, omdat jou kinderen het ook hebben. Maar er is nooit alleen maar oplossing voor problemen, en de dokters en de wetenschap heeft niet altijd gelijk. Soms als je verder kijken of ergens anders hulp zoekt of het even laat bezinken, dan zie je toch ergens weer een nieuw lichtje branden. En de schrijvers bedoelen het niet slecht, ze willen juist ouders waarschuwen voor de gevaren van retalin. Ik weet natuurlijk niet wat je kinderen hebben maar ik raad je wel aan, en ik hoop niet dat je daar boos om wordt, om even de googlen op HSP kinderen. Het is niet zo dat als het bij je kid geconstateerd is, dat jij een slechte moeder bent die dat zomaar toelaat, als de dokter het zegt kan ik me voorstellen dat je daar ook naar luistert. Maar anderen hebben weer een andere reden. Maar het zijn jouw kids dus jij weet het als geen ander wat er aan de hand is. En zal je ook wel weten wanneer je een goede of een slechte keuze maakt. Niemand hier wil je bewust kwetsen.
Geplaatst op woensdag 19 februari 2014 om 09:58:14 door Veronica
Mooi geschreven en zeer herkenbaar. Mijn oudste zoon heeft vijf jaar geleden op school het stempeltje gekregen en sindsdien is elke leerkracht na de zomervakantie bevooroordeeld en tijdens de oudergesprekjes krijg ik elke keer hetzelfde te horen. Godzijdank is de juf in groep 8 als moeder zelf ervaren en staat zij open voor onze visie. Thuis krijgt hij geen nagenoeg geen suikers, gezond beleg op brood en bij traktaties op school wordt er rekening mee gehouden en sinds de zomervakantie geen methylfenidaat meer! Prestaties gaan vooruit, op voetbal gaat het veel beter en spelen gaat zonder ruzies. Ik heb de ouders va n vriendjes ook aan mijn kant staan en ze geven dus alleen de yoghurtsnoepjes die we thuis ook hebben. Kost even moeite, maar alles beter dan de medicijnen waar we zo langzamerhand allemaal een hekel aan hebben gekregen thuis. Wat een drama elke keer weer...
Geplaatst op maandag 25 november 2013 om 13:45:56 door Sophie
Voor iedereen die meer informatie wil over Ritalin;

https://www.facebook.com/stopritalin
Geplaatst op maandag 25 november 2013 om 13:45:00 door Sophie
Voor iedereen die meer informatie wil over Ritalin en de gevolgen van het gebruik van dit middel:

https://www.facebook.com/stopritalin
Geplaatst op maandag 02 september 2013 om 18:33:54 door Redactie
@Patricia. Dank je.
Geplaatst op maandag 26 augustus 2013 om 08:29:24 door Patricia
Je kunt ons vinden op www.edu-smart.nl. Vriendelijke groeten, Patricia.
Geplaatst op maandag 26 augustus 2013 om 08:27:30 door Patricia
@ Angelien, ik geloof niet dat het de bedoeling is van de schrijvers om met dit artikel mensen te kwetsen. Juist eerder bedoeld als waarschuwing voor een middel als ritalin wat echt niet zo onschuldig is als het soms mag lijken. Als ik jouw reactie lees krijg ik het gevoel dat er weinig hulp en handvatten voor jou als moeder beschikbaar zijn en/of waren. Het stempeltje ad(h)d krijgen tegenwoordig veel kinderen. Op zich is dat geen probleem als er vervolgens oplossings gericht hulp geboden wordt voor zowel ouder als kind. Wanneer je als ouder weet waar de kwaliteiten en talenten zijn van je kind (en dan heb ik het niet over voetballen) dan kun je je kind de juiste ondersteuning geven. Ook op scholen zitten we helaas maar vaak genoeg dat kinderen niet juist begeleid worden. Simpelweg, omdat men alleen de vervelende kenmerken kent en geen idee heeft hoe er aanspraak gemaakt kan worden op de kwaliteiten van een kind. Er bestaat dus een veel betere weg om te bewandelen dan het toedienen van medicijnen waarvan niemand nog weet hoe de effecten op lange termijn zullen zijn. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik mijn kinderen wel aan de pillen zou doen en niet verder zou zoeken naar andere oplossingen als wellicht ooit blijkt dat deze pillen misschien wel onvruchtbaarheid of andere vervelende consequenties zouden hebben. Daarbij zijn ook de kinderen niet geholpen met een pilletje, want hoe moet dat als ze volwassen zijn? Deze kinderen moeten zichzelf leren kennen, zodat ze bewust gebruik kunnen maken van het denken in beelden (om maar een voorbeeld te noemen). Hier hebben ze niet alleen nu op school profijt van, maar de rest van hun leven. Wanneer je hier meer van wilt weten nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen op onze website en je wellicht in te schrijven voor 1 van onze gratis informatie avonden. Ik denk dat er dan een wereld open gaat voor jou en je kinderen.
Geplaatst op vrijdag 02 augustus 2013 om 12:42:43 door Frits
Vreselijk om dit kinderen aan te doen terwijl er alternatieven bestaan. Er zijn homeopathische producten maar ook behandelingen met bioresonantie kunnen de problemen oplossen, zie hiervoor www.becomehealthy.nl.
Geplaatst op vrijdag 28 juni 2013 om 10:54:49 door Redactie
@Angelien, we ontkennen de 'handicaps' van je kinderen niet. Wij zijn van mening dat er voldoende alternatieven zijn te vinden in voeding, gedrag, structuur, begeleiding, acceptatie en school. Als ik je reactie zo lees stel je dus eigenlijk dat je kinderen alleen maar met methylfenidaat te helpen zijn en dat er nog steeds behoorlijke problemen zijn. Lees daarbij het volledige stuk en niet alleen de laatste zin. Gezien uw ervaring: bent u ook van mening dat alle andere kinderen waarvan u weet dat zij ook Ritalin krijgen, net zulke problemen ondervinden als uw zoons?
Mocht ik u met deze tekst gekwetst hebben, daarvoor mijn oprechte excuses. Maar ik blijf onverminderd als ervaringsdeskundige van mening dat Ritalin veel te makkelijk wordt voorgeschreven, dat kinderen veel te vaak aan modellen en lijstjes moeten voldoen, dat onze onderwijzers steeds slechter zijn opgeleid en dat jarenlang bezuinigen geen voordelen voor de volgende generatie opleveren. Verder ben ik van mening dat de hele pharmaceutische industrie gebaseerd is op klantenwerving en niet op genezing, ons zorgstelsel ons ongeinformeerd houdt over onze werkelijke gezondheid, alles rond vaccinatie onduidelijke componenten bevat, straling veel ernstigere gevolgen heeft dan wij mogen weten. Daarbij ben ik van mening dat er nergens in het stuk staat dat alle kinderen het slachtoffer zijn van een misdiagnose en dat u medicijnen voor de lol toedient.
Geplaatst op dinsdag 25 juni 2013 om 08:25:59 door Angelien
Ronduit kwetsend! Mijn twee jongens hebben ADD, ook een concentratieprobleem echter zonder hyperactiviteit.
het probleem met mijn zonen is dat ze niets af krijgen omdat ze telkens opnieuw moeten beginnen, niet meer weten wat ze gingen halen, continue alles vergeten en daarvoor gestraft worden.
Denk jij Wendy en schrijver van dit stuk nou echt dat een moeder zijn kind voor de lol medicijnen geeft? Een zeer ongenuanceerd stuk. en zoals ik al zei Jullie weten echt niet waar je over praat.
mijn kinderen eten geen kleurstoffen, mogen 1 uur per dag gamen en eten liever fruit dan snoep.
De hele discussie over ADHD/ADD loopt compleet de spuigaten uit. Zal ik jouw handicap ook eens ontkennen? Weet je ook eens hoe dat voelt.
RONDUIT KWETSEND.
Geplaatst op maandag 27 mei 2013 om 22:50:32 door Lidya Hoogvliet
Dag Jeroen, ik wil je graag uit de droom helpen. Onze dochter van 13 kwam vorige week met een brief van de school over de verkoop van die Ritalinpillen. En nee, we wonen niet in Amsterdam. Misschien dat de diagnose niet zo snel gesteld wordt maar die pillen kom je overal tegen als 13 jarige. Er zijn er dus te veel in omloop of de verkeerde mensen hebben te veel voorgeschreven gekregen. Het is en blijf een onderschat probleem. Dank voor het artikel.
Geplaatst op maandag 27 mei 2013 om 14:51:11 door Jeroen
Ben ook zeker niet voor zomaar een stempel opleggen, maar je krijgt echt niet zomaar de diagnose adhd en bijbehorende medicatie. Vaak is er wat aan de hand, al gedurende langere tijd en de ouders zijn er ook nog altijd bij.

Geplaatst op maandag 27 mei 2013 om 13:11:12 door Wendy
Weer mooi en raak geschreven. Een kind mag zich niet meer gedragen als kind en menig volwassene lijkt alleen nog maar te zoeken naar afwijkend gedrag ipv de creativiteit te genieten. dn maar naar de arts stappen want dit doet iedereen toch. Dan simpelweg chemische rotzooi in het lijfje stoppen waarvan niet bekend is wat het met de ontwikkeling en groei van een kind doet! Triest...mensen word wakker!!

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: