Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Het is tijd dat gezondheid boven zorg wordt gesteld

dinsdag 18 juni 2013

Gezondheid begint bij jezelf.

 

Het is tijd dat gezondheid boven zorg wordt gesteld. 
Sluit je aan bij het GezondheidsCoöperatief Nederland!
Onder de aandacht gebracht door Purusha van de Graaf, Juni 2013


Ik wil een initiatief met je delen waar ik erg enthousiast over ben en daarom stuur ik je deze brief. Als dit initiatief jou ook raakt, vraag ik je om deze brief door te sturen naar zoveel mogelijk mensen waarvan je denkt dat die hier ook warm voor lopen.


Waar gaat het om?
In Nederland gaat het steeds vaker over de kosten van gezondheidszorg. Dat de zorg steeds duurder wordt en op termijn zelfs onbetaalbaar. En wij krijgen de rekening op ons bord… Maar hoe komt het? Ligt dit probleem bij de zorg? Of ligt het aan het stelsel?

Jan van Tulder, oud directeur van een zorgverzekeraar en nu voorzitter van het GezondheidsCoöperatief Nederland, constateert dat dit probleem van de onbeheersbare kosten al speelt vanaf de oorsprong van het stelsel. Er zijn verschillende oorzaken:
  1. Het stelsel regelt de (financiering van) zorg. Voor mij als individu gaat het echter om mijn gezondheid. Bij problemen heb ik geen zorg nodig maar hulp om weer gezond te zijn/worden.
  2. Een gezondheidssysteem is effectief als het mij, waar nodig, ondersteunt bij mijn gezondheidsproblemen. Dat is nu niet het geval. Overheid en verzekeraars bepalen wat wij nodig hebben, welke zorg we kunnen kiezen en waar we samen voor moeten betalen. Mijn keuzevrijheid is dus beperkt terwijl ik steeds meer moet betalen voor steeds minder.
  3. Ik speel als individu geen enkele rol bij kostenbeheersing. Ik heb geen direct voordeel als ik kosten bespaar en heb ook geen grip op de kosten die (voor mij) gemaakt worden als ik hulp inroep. De ervaring leert dat als de zorgverzekeraar de zorg betaalt dit 20% duurder is als wanneer de verzekerde het zelf betaalt (via het zogenaamde restitutie-systeem).
  4. Echte gezondheid bereik je uit eigen kracht en dat is preventief! Zorg maakt afhankelijk. Onderzoek wijst uit dat mensen zelf 50% van hun problemen kunnen voorkomen.

Wat houdt het initiatief in dat ik met je wil delen?
Inmiddels weet ik dat we ons niet door het stelsel hoeven te laten ringeloren. Dat het anders kan zonder de wet te veranderen. Dat ’anders’ betekent vertrekken vanuit jou en mij als individu met een gezondheidsbelang! Het initiatief gaat er van uit dat ieder individu zijn eigen weg kiest (en kan kiezen!) om gezond te worden. Dat je eigen kracht uitgangspunt is. 
Het initiatief richt zich op:
- samenwerken in de uitwisseling van kennis en ervaringen rond gezondheid, 
- een GezondheidVerzekering realiseren die keuzevrijheid biedt en het jou en mij mogelijk maakt te kiezen wat voor mij het beste is. 

Dit initiatief gaat uit van onze eigen mondigheid, buigt onmacht van jou en mij om in kracht, kiest voor gezondheidskwaliteit boven zorgactiviteit en geeft ons grip op ons eigen geld! 

Hoe kunnen we dit initiatief tot een succes maken?
Natuurlijk kan niemand dit in zijn eentje. 
Daarom is als eerste stap het GezondheidsCoöperatief Nederland opgericht waarin we kunnen samenwerken om het anders te gaan doen. Door ontmoeting, ervaringsdeling en gedeelde belangen staan wij individueel samen sterk om een betere en gezondere toekomst te krijgen. Vertrekpunt in het GezondheidsCoöperatief Nederland zijn jij en ik met onze eigen
gezondheid. Wij zijn immers de eerste en grootste belanghebbende bij onze eigen gezondheid!
De tweede stap is een GezondheidVerzekering. De slogan voor deze verzekering is: ‘Ik betaal, ik beslis en bepaal.’ Het plan voor de GezondheidVerzekering is er en voldoet aan de wettelijke eisen. Voor de realisatie is steun nodig. 
De derde stap: Kennis is (persoonlijke!) kracht. Via de uitwisseling van ervaring kunnen we elkaar versterken en ondersteunen zodat ieder in zijn eigen kracht kan staan, zelf actie kan ondernemen en echt kan kiezen uit de hulpmogelijkheden. Deze stap omvat elkaar kunnen ontmoeten via sociale media en lijfelijk bij speciale dagen. 

Hoever zijn we met het initiatief?
De basis is gelegd. Een groot aantal mensen bouwt al mee om het initiatief tot een succes te maken. Meer informatie kun je vinden op de site van het Coöperatief: www.gezondheidscooperatiefnederland.nl 
Eén van de cruciale dingen die het GezondheidsCoöperatief Nederland wil realiseren is een GezondheidVerzekering. Hoe meer mensen lid zijn van het Gezondheids-Coöperatief Nederland hoe krachtiger en des te sneller kan de GezondheidVerzekering worden gerealiseerd. Tienduizend leden is een stevige basis. Door te verbinden kunnen we zelf organiseren wat we voor onze gezondheid nodig hebben en zullen dingen gaan veranderen.

Word lid!
De eenmalige lidmaatschapbijdrage is 50 Euro per persoon. 
Je krijgt daarvoor een lidmaatschapscertificaat, bent stemgerechtigd binnen de coöperatie, krijgt toegang tot de toekomstige GezondheidVerzekering en andere diensten die voor je gezondheid van belang zijn.

Wil je meer weten? 
Kijk dan op www.gezondheidscooperatiefnederland.nl


Bij voorbaat dank voor je steun en medewerking!Delen op Facebook

Er is 4 keer gereageerd


Geplaatst op maandag 24 juni 2013 om 23:27:31 door Purusha van de Graaf
Beste Peter,
Ook jij bedankt voor de hartverwarmende reactie! Samen kunnen we het verschil maken! En ... het is een kwestie van verbinden, verbinden & verbinden. Het GCN is daar een mooi voorbeeld van en een ieder kan daar aan mee bouwen om het samen anders te gaan doen. Onze website geeft alle informatie en handvatten.
Geplaatst op maandag 24 juni 2013 om 23:19:33 door Purusha van de Graaf
Beste Tineke Overschie,
De GezondheidVerzekering gebruikt de ruimte die de wet biedt. Het is een omkering:
- geen zorg maar gezondheid
- geen afhankelijkheid maar kracht
- geen 'voor iemand denken' maar naast hem of haar staan.

Inderdaad is er lange adem nodig (2 jaar) en veel flexibiliteit en zelfinzicht. Zo stonden wij eigenlijk al een tijdje te popelen om naar buiten te treden maar hebben we (samen met andere enthousiaste mensen) dit niet gedaan totdat duidelijk werd dat wij nu een beweging op gang moeten brengen zodat de verschillende paden die bewandeld worden elkaar gaan ondersteunen.

Wij blijven volhouden en doorgaan omdat wij weten dat wij het algemeen belang dienen van een ieder.
Geplaatst op donderdag 20 juni 2013 om 09:26:26 door Tineke Overschie
Mooi plan, ik voel er wel iets voor. Ik ben alleen bang dat de gevestigde orde het prima heeft geregeld met allemaal wetten die dit soort initiatieven direct de nek omdraaien. Ben benieuwd hoe jullie dit gaan oplossen. In ieder geval volhouden en doorgaan. Samen komen we een heel eind.
Geplaatst op woensdag 19 juni 2013 om 09:25:35 door Peter
Geweldig voorbeeld hoe er vanuit de maatschappij een duidelijk bericht komt dat WIJ het anders willen.Wij betalen, WIJ bepalen dus. Hoog tijd dat er iets gaat veranderen aan een peperduur systeem dat maar duurder wordt, steeds minder efficient blijkt en toch stijgende kosten kent. Hulde!

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: