Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Yoga helpt bij hartritmestoornissen, autisme, PDD-NOS en AD(H)D

donderdag 07 november 2013

Yoga vermindert de symptomen van hartritmestoornissen, maar ook angst en depressie bij patiënten met voorkamerfibrilleren. Ook verlaagt yoga de bloeddruk en het hartritme. Voor de patiënt annex yogi(ni) leverde deze aangename ingreep een sterke verbetering van de levenskwaliteit op!

De onderzoekers hadden voor deze studie ongeveer vijftig patiënten met voorkamerfibrilleren gevraagd om tweewekelijks een uur iyengar yoga te doen. De patiënten werden daarbij aangemoedigd om de yogaoefeningen zo veel mogelijk thuis voort te zetten. De resultaten waren zeer significant en werden in de Journal of the American College of Cardiology gepubliceerd, dus een hartspecialist heeft weinig redenen meer om yoga niet voor te schrijven tegen hartritmestoornissen. De onderzoekers veronderstellen dat yoga stress en sympathische zenuwactiviteit in het lichaam verlaagt, waardoor zelfs de endotheelinflammatie gedempt kan worden.

Bron: Arts, Therapeut & Apotheker Foto: Shema Kolainu - School & Center for Children with Autism 

Op zoek naar een passende foto bij deze tekst viel het me op dat de meeste afbeeldingen, zeg maar bijna allemaal, afbeeldingen waren van prachtig geproportioneerde dames die schijnbaar nergens last van hadden, in het bezit van een optimale BMI en volledig vrij van blessures en vol positieve levensenergie hun oefeningen deden. Ook veel plaatjes uit de VS van hyperactieve bejaarden in felgekleurde sportpakjes die claimen dat je 4 keer zo oud kan worden met yoga. Hoe oud ze zijn staat er dan weer niet bij...
Welkom in Nederland, hier doen we het iets rustiger aan.

We weten dat het gezond is, maar waarom dan precies en wie kan hier zijn voordeel mee doen? Ik pastte mijn zoekterm aan van 'yogaoefening' naar 'yoga kinderen'. Da's beter, ik zie kinderen en geen modellen. De leukste foto's trokken mijn aandacht en ik kwam uit op een site van de organisatie Hear Our Voices. Ook in de Verenigde Staten. Het betreft een school en centrum voor kinderen met autisme. Ook hier wordt yoga ingezet in de begeleiding en training van kinderen met een autisme-verwante stoornis. De titel van de eerste pagina die ik zag was:

De therapeutische voordelen van yoga bij ergotherapie


Vertaald: "Als ergotherapeut heb ik yoga gebruikt in een verscheidenheid van manieren met mijn klanten. Yoga is een geweldige manier om kracht en lichaamsbewustzijn op te bouwen en verbetert ook de sensorische verwerking en regulatie. Yoga kan worden gebruikt bij cliënten, zowel jong en oud". Aan het woord is Andrea de Marino, gespecialiseerd ergotherapeute.

Zo heb ik 'cat' en 'koe' houdingen gebruikt, om een volwassen CVA-patiënt die niet in staat was één kant van zijn lichaam gebruiken om tóch zijn gewicht te kunnen dragen met zijn aangedane arm. In deze stand en onder belasting wordt het zenuwstelsel getraint, zodat de communicatie tussen de hersenen en het getroffen ledemaat verbetert. De proprioceptieve input die het lichaam tijdens belastende oefeningen ontvangt verbetert het bewustzijn van de aangedane zijde van de patiënt. Het bewegen van beide armen in de activiteit, verbetert het vermogen van de patiënt om beide armen samen te gebruiken. Geregeld herhalen van een oefeningen als deze, maakt dat de patiënt zijn arm beter kan bewegen op een meer gecoördineerde wijze en zal hopelijk uiteindelijk in staat zijn om zijn arm te gebruiken voor functionele activiteiten zoals aankleden en baden.

Kinderen met een verscheidenheid van leerproblemen of gedrag kunnen ook profiteren van yoga. Bijvoorbeeld kinderen met autisme en sensorische verwerkingsstoornissen hebben vaak symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit, moeite met kalmeren en moeite met zich te concentreren op activiteiten.

Dit kan worden veroorzaakt door een verstoorde verwerking van het evenwichtsorgaan (gevoel van beweging), tactiele (tastzin) en proprioceptieve systemen (gevoel van spieren / gewrichten). Yoga maakt bij verschillende houdingen gebruik van al deze zintuigen tegelijk, waardoor de mogelijkheid om deze informatie te verwerken verbetert.

Yoga en het zenuwstelsel
Naast het verbeteren van de zintuigen, verbetert yoga ook sensorische regulatie. Met regulatie wordt verwezen naar de staat van het zenuwstelsel om aan activiteiten deel te kunnen nemen. Kinderen met een slechte regulering hebben moeite zich te concentreren op alledaagse taken en activiteiten, zoals zitten aan tafel om te eten of in een klaslokaal en kunnen deze beinvloeden. Door het lichaam in verschillende houdingen te brengen, terwijl tegelijk ook bewust aandacht aan de ademhaling gegeven wordt, kan yoga een aanzienlijke verbetering in het concentratievermogen betekenen en zal de mogelijkheid voor kinderen om een balans te vinden in de regulatie van aandacht aan dagelijkse activiteiten.

Hoewel het duidelijk is dat yoga een onschatbaar voordeel heeft voor kinderen en volwassenen met een verscheidenheid aan diagnoses en handicaps, kan yoga net zo goed door volwassenen en kinderen die geen beperkingen hebben beoefent worden.

Voor mij is het een geweldige manier om stress en angst te verlichten en helpt het me om mijn gedachten en intenties beter te richten zodat ik productiever en meer tevredenheid voel in mijn dagelijkse activiteiten. "

Bio: Andrea de Marino is een ergotherapeut die haar Master's Degree in Health Sciences verdiende op het Medical College of Georgia in 2006. Haar expertisegebieden zijn autisme en sensorische verwerking stoornis ( EPD ). Ze bezit momenteel haar eigen praktijk aan huis in de San Diego en bestudeert en ontwikkelt nog steeds de meest humane, effectieve behandeling op basis van het meest recente onderzoeken. Bezoek haar website op www.sensorysolutionsinc.com.

Yoga en autisme, hoe zit het in Nederland dan?
In Nederland zijn er diverse mensen professioneel bezig met yoga en autisme.
Angelique van Gogh van IQ Coaches in Amsterdam organiseert een yoga-training voor mensen met autisme. Als ervaren yogadocent heeft zij gezien, met name binnen de psychiatrie, hoe ver je van je lichaam verwijderd kunt zijn. Je voelt niet meer vanuit ontspanning en kent je eigen grenzen niet (meer).

Tijdens deze 6-weekse beginnerstraining (gedurende 7 weken) zullen de deelnemers ervaren hoe lichaamshoudingen, gecombineerd met een bewuste en regelmatige ademhaling, een ontspannen en vitaliserende werking hebben op lichaam en geest.

Angelique: "Deze training geeft je handvatten om meer met jezelf in verbinding te zijn. Het gaat om de verbinding tussen lichaam en geest. Als je volledig in beslag wordt genomen door het denken is er geen ruimte meer om te voelen. In verbinding zijn met voelen geeft je meer ruimte om te zijn wie je bent.

In mijn yogalessen leg ik de nadruk op het in contact zijn met datgene wat je aan het doen bent. Je komt daardoor meer in evenwicht met jezelf. We doen de oefeningen langzaam en aandachtig, zodat je je bewust wordt waar je anders aan voorbij zou gaan.
Yoga is bij uitstek geschikt om het lichaam soepeler te maken op een zachte en vriendelijke manier. Je hoeft niet lenig te zijn om mee te doen."

Yoga en PPDNOS, voor kinderen van 9 t/m 13 jaar
PPDNOS is een ontwikkelingsstoornis is en daaruit kun je opmaken dat ontwikkeling te beïnvloeden is. Iedereen heeft baat bij yoga alleen in het kader van de ontwikkeling van kinderen richt ik me nu tot deze groep. Vanuit mijn persoonlijke ervaringen weet ik dat ontwikkeling te beïnvloeden is via het fysieke lichaam. De manier waarop invloed kan worden uitgeoefend speelt een belangrijke rol. 

Hoe weet je hoe je ontwikkeling kunt beïnvloeden?
Door te luisteren, te observeren en je hart te volgen…..en verband te leggen tussen lichaam en geest omdat deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Yogaoefeningen en yogahoudingen
Vanuit de yogafilosofie is wetenschappelijk bewezen dat door het regelmatig doen van asana’s (yogahoudingen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie er nieuwe verbindingen tussen beide hersenhelften kunnen ontstaan. Het hangt uiteraard af van de intentie waarmee geoefend wordt. Ik bedoel te zeggen dat je na zes weken niet kunt verwachten dat dit proces in gang is. Met name balans oefeningen hebben een zeer positieve invloed op de verbinding tussen beide hersenhelften. Die verbinding maakt dat je meer in balans bent of in ieder geval zou kunnen zijn. De linker hersenhelft is verbonden met de rechter kant van het fysieke lichaam en vice versa. De linker kant van het fysieke lichaam is verbonden met het gevoelsleven en de rechter kant van het fysieke lichaam met het denken en de ratio.

Ik heb gezien dat yoga eerder aanslaat bij kinderen met een gemiddelde tot hogere intelligentie. Dit zou kunnen beteken dat het lichaamsbewustzijn al meer ontwikkeld is. En daarom richt ik me tot deze groep. Hiermee zeg ik niet dat yoga niet kan aanslaan bij een andere doelgroep maar vanuit praktisch oogpunt is het meer effectief gelijkgestemden in eenzelfde groep bekend te maken met de positieve effecten van yoga.

Kinderen die anders zijn passen vaak niet in een systeem. Ik voel ik me heel erg aangesproken de anders denkende en voelende kinderen via een ander weg ((onder)bewustzijn) te benaderen en wel via het lichaam. Taal speelt wel een rol maar we gaan vooral voelen en plezier maken en dit omzetten in geluid, klank, beeld of anders…..om de verbinding tussen voelen en denken te stimuleren en dit door middel van yoga.

Therapeutische voordelen

Gezondheid en eigenwaarde
Yoga is uitermate geschikt om een gevoel van zelfverzekerdheid te ontwikkelen. Het creatieve denken en het zelfvertrouwen worden gestimuleerd, terwijl yoga kinderen in staat stelt een lenig, gezond lichaam te ontwikkelen.

Concentratie
Yoga helpt kinderen bij het ontwikkelen van coördinatie, concentratie, discipline, zelfbeheersing, zelfexpressie, creativiteit….en het is ook nog leuk!

Rust
Yogatechnieken leren kinderen evenals volwassenen om te gaan met stress. Ze zorgen voor pauzes waarin plaats is voor zelfbewustzijn, vertrouwen en rust.

Oefeningen
Door spel te combineren met yoga-oefeningen speel ik op de belevingswereld van de kinderen in. Yoga ondersteunt de emoties en helpt kinderen in onze veeleisende maatschappij zichzelf te zijn.
Bij kinderyoga gaat het vooral om het plezier. Er is geen sprake van competitie en de kinderen zijn vrij om hun eigen grenzen te bepalen.

Het hele jaar door en op verschillende locaties wordt er gestart met nieuwe groepen in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar. Voor inschrijvingen www.iqcoaches.nl  
Dit is een introductietraining van 6 weken.

Bij voldoende belangstelling gaan we gewoon door en zullen de lessen wekelijks plaatsvinden met uitzondering van schoolvakanties.
Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt!

Meer informatie over de training Yoga en Autisme op de site of via avangogh@iqcoaches.nl

Angelique van Gogh.
Trainer in Amsterdam

Delen op Facebook

Er is 1 keer gereageerd


Geplaatst op maandag 11 november 2013 om 22:15:02 door Peter
Klinkt misschien raar, maar het is de meest krachtige rust die ik ooit heb ervaren.

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: