Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Veenbessenextract voorkomt terugkerende blaasontstekingen

dinsdag 04 februari 2014Urineweginfecties, zoals terugkerende blaasontstekingen, zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en bij oudere mensen met een verzwakte weerstand. Bijna 50% van alle antibioticavoorschriften in de woonzorgcentra in België wordt ingezet voor de behandeling van urineweginfecties. Bij oudere, verzwakte mensen kan een infectie ernstige gevolgen hebben, dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Antibiotica is wel effectief, maar het probleem is dat bacteriën er resistent voor worden en het steeds moeilijker wordt om (urineweg)infecties te behandelen. Veenbessenextract (cranberry-extract) is een effectief en veilig alternatief dat niet tot resistentie leidt.

De Europese Commissie waarschuwt voor een opvallende toename van multiresistente bacteriën, door overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Als sommige infecties niet meer bestreden kunnen worden, kan een blaas- of longontsteking levensbedreigend worden.
Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in Nederland sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn. (link)

Bovendien vernietigen antibiotica ook de darmbacteriën die instaan voor de immuniteit, de vertering van voeding en de aanmaak van vitaminen en andere bioactieve stoffen. Door het gebruik van antibiotica worden ouderen alleen maar kwetsbaarder voor infecties en andere ziekten, nog los van resistente bacteriën.

Het Universitair Medisch Centrum van Leiden deed onlangs een onderzoek in 21 Nederlandse verpleegtehuizen. Er namen 928 mensen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel; de meerderheid waren vrouwen. Een deel van hen kreeg elke dag twee capsules van een volledig veenbessenextract, een ander deel een placebo. Het onderzoek duurde een jaar.
Bij de ouderen die een hoog risico op urineweginfecties hadden, verminderde het aantal blaasontstekingen met 26% door het gebruik van veenbessenextract. Meer dan 20% van hen kreeg helemaal geen urineweginfecties meer.

De wetenschap interpreteert deze gegevens anders
"Cranberry’s worden vaak gebruikt om blaasproblemen te voorkomen. Het is echter niet helemaal duidelijk waarom deze bessen beschermen tegen een infectie. Sommige wetenschappers denken dat verschillende suikers en flavanolen er voor zorgen dat bacteriën niet blijven plakken aan de wanden van de urineweg.

Review
Verschillende overzichtsartikelen zijn gepubliceerd over dit onderwerp in de Cochrane Library. In de laatste review uit 2008 concludeerden onderzoekers dat cranberry's een klein effect hebben bij het voorkomen van terugkerende urineweginfecties.

Bij deze update zijn 24 nieuwe onderzoeken betrokken bij in totaal 4.473 mensen. Er werd gekeken naar het effect van cranberrysap en cranberrytabletten in vergelijking met placebo's. Om een enigszins positief effect van het sap te hebben, moeten vrouwen minimaal twee glazen per dag drinken over een hele lange periode. Dus, stellen de onderzoekers, biedt het sap onvoldoende bescherming.

Werkzame stof
Volgens de onderzoekers is het niet nodig om nog meer onderzoek uit te voeren naar het effect van cranberrysap. "Veel studies vonden geen effect. En als er al een effect gevonden werd was het klein", aldus hoofdonderzoeker Ruth Jepson van de University of Stirling. "Onderzoek naar andere cranberryproducten is misschien nog wel nuttig, maar alleen bij vrouwen met terugkerende blaasontstekingen. Daarbij moet het product wel voldoende van de werkzame stof bevatten." Einde citaat. (link)

Lijkt me nogal logisch, dat iets voldoende werkzame stof moet bevatten om enigzins werkzaam te kunnen zijn. Bijvoorbeeld alcohol in een glas alcoholhoudende drank. Hierbij is de maat toevallig ook twee glazen. Eéntje meer en je bent verkeerd bezig in het verkeer.
In de ene situatie is twee glazen een maat voor niet werkzaam genoeg, de andere situatie maar dan met drie glazen levert een boete op. Lijkt me dat er dan toch écht wel iets in die eerste twee heeft gezeten, maar goed. Commerciële wetenschap wil nog wel eens anders redeneren dan wij.

Veenbessen worden al jaren gebruikt voor het voorkomen van urineweginfecties. Ze bevatten stoffen die verhinderen dat bacteriën, zoals E. coli, zich vasthechten aan de blaaswand.

Een extract van de volledige veenbes of cranberry heeft de voorkeur, omdat daar nog alle actieve bestanddelen van de bes inzitten. Veenbessensap werkt ook, maar het is zuur van smaak en de meeste mensen houden het niet vol om elke dag twee glazen te drinken.

Bronnen: Caljouw MAA, van den Hout WB, Putter H, Achterberg WP, Cools HJM, Jacobijn Gussekloo J. Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities. Journal of the American Geriatrics Society. 2014; 62 (1): 103-110.
Prasain JK, Jones K, Moore R, et al. Effect of cranberry juice concentrate on chemically-induced urinary bladder cancers. Oncol Rep. 2008 Jun;19(6):1565-70.


Het extract dat in deze studie gebruikt werd is Cranaxil Pro. Het werd beschikbaar gesteld door Springfield Nutraceuticals.
Het is verkrijgbaar in België en Nederland.

Meer informatie:
Springfield Nutraceuticals Belgium BVBA, Heist-op-den-Berg, België
infobel@springfieldnutra.com Tel +32(0)15 349 113

Springfield Nutraceuticals BV, Oud-Beijerland, Nederland
info@springfieldnutra.com Tel 0186 626 173

Dit artikel is binnenkort te lezen in PlaceboNocebo, het blad over wetenschap, voeding, bewustzijn en harmonie.Delen op Facebook

Er is 1 keer gereageerd


Geplaatst op dinsdag 04 februari 2014 om 14:10:31 door Paul
Haha, te zuur om te drinken?
Wel eens geprobeerd om te beginnen met roken? Of je eerste glas wijn?

Gewoon doorzetten, went vanzelf.
Net als tomatensap.

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: