Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Minister Schippers moet aftreden.

woensdag 15 januari 2014

Het is weer druk op Facebook met de petities. Dit keer gaat het om onze minister van Volksgezondheid mw. Edith Schippers. Wat is er aan de hand? Het gaat om een filmpje op YouTube waarin zij bij afwezigheid afscheid neemt van Cees Renckens, de scheidende voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij VtdK. Cees Renckens was als gynaecoloog voorzitter van dit clubje tunnelvisie critici natuurlijk uitstekend in staat om te verklaren dat u en ik beschermd moeten worden tegen de overal aanwezige kwakzalvers zoals homeopaten en acupuncturisten die tegen enorme vergoedingen niet bewezen handelingen aanbieden en de suggestie wekken dat u überhaupt iets zou kunnen merken. Meneer Renckens heeft namens de vereniging meerdere rechtzaken aangespannen meestal gevolgd door een schorvoetend 'sorry, we weten eigenlijk ook niet waar we over praten' excuus. Zeg maar wat Edith ook geregeld doet. En dat doet zij dus ook in het filmpje van oktober 2011, dat pas sinds kort te zien is op YouTube, vandaar de ophef.

Tja, dat filmpje werd binnen de vereniging vertoond en getuigd niet echt van veel kennis over geneeskunde die je eigenlijk best wel mag verwachten bij een minister van dat departement. Maar is dat nu een goede reden om op te stappen?
Afwezigheid van vakkennis? Dan kunnen de petitiemakers op Facebook nog wel even aan de slag.

Maar laten we eens kijken wat er écht aan de hand is. Als er al iets aan de hand is, want ik schrik wel van de hoeveelheid petities die worden aangemaakt op de social media en hoe belangrijk het wel niet is om vooral overal op te klikken. Persoonlijk vind ik eerst lezen en dan pas klikken een betere volgorde. Ik kende de ophef al want de site van de VtdK berichtte hier zelf al op 19 oktober 2011 over. 
De gegevens: Vereniging tegen de Kwakzalverij, afscheid Cees Renckens, Edith Schippers en opstappen. Ik haal erbij: therapeut, geneeskunde en onbevoegd, want anders wordt het een eenzijdig verhaal.

Vereniging: groep mensen die hetzelfde beoogt. In dit geval de concument beschermen tegen kwakzalverij.
Kwakzalverij: het onbevoegd uitoefenen van geneeskunde
Onbevoegd: incompetent, niet bekwaam, niet deskundig, niet gerechtigd, onoordeelkundig, ongeschikt, ongeldig, onbekwaam, onwettig een bepaald beroep uitoefenend.
Afscheid nemen als voorzitter: is gebeurd tijdens een symposium toegankelijk voor leden en vooraf uitgenodigde personen.
Naar mijn inzicht een binnenshuis-aangelegenheid, waar gezegd mag worden wat ze willen. Succes, ze zullen het snel eens zijn met elkaar. Nog niets aan de hand dus.
Geneeskunde: is het interdisciplinaire vakgebied dat zich richt op de invloed die ziektes of afwijkingen hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch, met als doel het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen (preventie) van (ergere) pathologie.
Therapeut: meerdere verklaringen. Iemand die een therapie geeft, voorbeelden: `fysiotherapeut`, `psychotherapeut`, Spelling van 1858 een geneeskundige, doctor in de medicijnen. Therapeutisch, geneeskunstig, genezend. Therapie, therapeutiek, de leer van de genezing der ziekten, geneeskunst, iemand die voor zijn beroep lichamelijke of psychische aandoeningen behandelt volgens een bepaalde behandelmethode met bijvoorbeeld oefeningen. Kortom, iemand die anderen helpt herstellen naar een gewenste toestand.

Hier in Nederland dient een therapeut minimaal HBO Medische basiskennis op zak te hebben en stellen de beroepsverenigingen aanvullende eisen die jaarlijks aangepast worden. Veelal onder druk van de verzekeraars die ook hoge eisen stellen alvorens tot vergoeding over te gaan. Je bent niet zomaar masseur, homeopaat of orthomoleculair arts.
Onwettig: Alternatieve geneeswijzen kennen een lange traditie en worden al eeuwenlang toegepast. In 1865 werd in Nederland de Wet Uitoefening Geneeskunst (WUG) ingevoerd. De WUG maakte het uitoefenen van geneeskunst door onbevoegden strafbaar en zorgde zo voor een onderscheid tussen de ‘reguliere’ en de ‘alternatieve’ geneeskunst. In 1993 werd de WUG vervangen door de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Geregeld dus en nog wettig ook. Dus ook niet per definitie onbevoegd.
Onbevoegd zeg maar zoals bijvoorbeeld Ernst Janssen Steur, Rob Heintjes en Nick Reijnen. Samen goed voor bijna 20 doden en een veelvoud aan gevallen met blijvende ernstige schade, invaliditeit of medicijnafhankelijkheid.

Ik kan niet anders concluderen dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij niet goed weet wat kwakzalverij is, dat onze minister niet op de hoogte van de juiste definitie is en dat je binnenskamers verrekte goed moet uitkijken wat je zegt, het staat immers zo op YouTube.

Is er dan niet een échte vereniging die ons als consument beschermd?
Jawel, die heten de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en die hebben het vermogen een praktijk, een arts of een complete afdeling te stoppen of te sluiten.
Zoals bij de verloskamers in Lelystad, de OK's in Den Bosch, cardiologie in het Ruwaard van Puttenziekenhuis of bij een schurftuitbraak zoals in Maastricht.


Blijf de vraag over of Edith Schippers weg moet.... en wie krijgen we dan? Het is immers traditie om in Nederland een dienstweigeraar Minister van Defensie te maken of een econoom op Volksgezondheid te zetten.
Dus wie volgt: een kind van een lid van de Raad van Commissarissen van Marlboro's Philip Morris op Volksgezondheid... zal ie eerst afscheid moeten nemen als vice-minister en bij Sociale Zaken. 

Dus bij deze:
Heb je geen verstand van gezondheid en een Facebook-pagina, doe dan mee aan de achterhaalde petitie, stem en solliciteer zelf. Delen op Facebook

Er is 0 keer gereageerd


Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: