Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Voeding: Het dieet als medicijn vs. We verwachten er niets van

maandag 04 maart 2013

Deze ochtend even naar het RTL4-journaal gekeken. Je weet wel, die zichzelf herhalende stukjes gefragmenteerde informatie tussen alle gezondheidsreclames door. Even de koppen opnoemen, maar geen echte informatie, geen diepgang. Opvallend: baby is de tweede patiënt die geneest van een HIV-besmetting. Je kan dus van HIV genezen, als je maar vroeg genoeg begint met de toediening van medicijnen. Zelfs bij babies, maar dat is de trend tegenwoordig dus dat er nu eindelijk iets anders dan autisme uitkomt mag inderdaad wel in het journaal. 

Tweede artikel vond ik toch iets interessanter: voeding als medicijn. Omdat de 'menselijke stofwisseling nu volledig in kaart is gebracht' (het materieele deel in dit geval) durven wetenschappers nu te roepen dat veel aandoeningen het gevolg zijn van een subtiele verstoring van onze stofwisseling. Goh, 5000 jaar geleden riep het volk al: Je bent wat je eet. Maar toch, goed nieuws want het belang van goede evenwichtige voeding wordt erkend. 
Wat, waar, wat niet en met name hoeveel zegt het artikel niet. Het is toch een goed begin. Waarom dit onderwerp in dit blog? Het is toch goed nieuws? 
Klopt, maar omdat ik ook de tegenpartij in de gaten hou, je weet wel dat klupje verzuilde zuurpruimen uit de middeleeuwen dat zich verzameld heeft onder de noemer Vereniging tegen de Kwakzalverij, viel mij iets op. Zij mogen natuurlijk ook van alles roepen en één van die dingen kwam bij monde van de voorzitster Catherine de Jong vorige week in de media. 
Zij roept: Orthomoleculaire geneeskunde is geen geneeskunde. (link)

Even voor diegene die de Orthomoleculaire Geneeskunde niet kent. Linus Pauling is de grondlegger. Hij won in 1954 de Nobelprijs voor de Scheikunde wegens "zijn onderzoek naar de aard van de chemische binding en de toepassing daarvan op het ophelderen van de structuur van complexe verbindingen" en in 1962 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 introduceerden hij en zijn assistent, Paul Staunton, de orthomoleculaire geneeskunde. Deze probeert ziekten te genezen door ervoor te zorgen dat de verhoudingen van alle in een gezond lichaam voorkomende stoffen bij de zieke ook voorkomen. Dit wordt vaak gedaan door het toedienen van grote doses vitamines. Door de meeste artsen wordt dit tegenwoordig als een pseudo-wetenschap beschouwd. Linus Pauling hield zich in zijn latere leven intensief bezig met met name de werking van vitamine C. Om zijn werk voort te zetten werd in augustus 1996 door de Oregon State University The Linus Pauling Institute opgericht als opvolger van The Linus Pauling Institute of Science and Medicine (gevestigd in Californië tussen 1973 en 1996). (Wiki) 

Kortom: op Artsennet.nl schrijft zomaar iemand dat Orthomoleculaire Geneeskunde, je weet wel met voedingsstoffen, vitamines en zo
dat het niet bewezen is, een week later zien we op het journaal dat dit nieuwe inzicht een bron van onontdekte mogelijkheden gaat bieden en dat het juiste dieet kan voorkomen dat mensen veel medicijnen moeten slikken om van hun kwaal af te komen.

"Anders eten voorkomt gebruik medicijnen" is de kop van het artikel. Het wordt mogelijk om door middel van een gericht dieet ziekten te voorkomen. Mensen hoeven dan geen of minder medicijnen te gebruiken. Dat meldt Nature Biotechnology. Onderzoekers hebben na jarenlang onderzoek een 'biochemische kaart' van de stofwisseling gemaakt. Gecombineerd met dna-onderzoek biedt dit heel interessante mogelijkheden, zeggen Nederlandse onderzoekers tegen de Volkskrant.

In de toekomst krijgen mensen een op maat gemaakt advies wat ze moeten eten om een gezond leven te leiden. Mensen weten door dna-onderzoek welke erfelijke ziekten ze mogelijk krijgen, door de nieuwe stofwisselingskaart krijgen ze adviezen welk voedsel het meest geschikt is om deze ziekten te voorkomen of te behandelen.

Gezonder en prettiger leven
"Veel aandoeningen zijn subtiele verstoringen van onze stofwisseling", zegt hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff in de Volkskrant. "Als je die verhelpt, kunnen mensen zich veel gezonder en prettiger voelen."

Veel mensen krijgen ernstige ziekten op latere leeftijd. "Mogelijk kunnen we binnenkort de vraag beantwoorden: hoe moet ik mijn dieet veranderen om deze specifieke blokkade in mijn stofwisseling te omzeilen en de ziekte te voorkomen?" zegt Westerhoff.

Hans Westerhoff is systeembioloog, verbonden aan het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen en de Universiteit van Amsterdam en ik vind het geweldig dat juist zo'n ingelezen persoon aangeeft dat door het (langdurig) consumeren van bepaalde stoffen of juist de afwezigheid van bepaalde stoffen, blokkades kunnen veroorzaken. Iets wat de huidige reguliere wetenschap ontkent. En dit is de essentie van Ortomoleculaire Geneeskunde. 
Ortho staat voor goed, moleculair verwijst naar de stoffen in de juiste samenstelling. 
Oftewel de juiste voeding in de juiste samenstelling in de juiste hoeveeldheid. 
Balans, Natuurlijk, Menselijk en in Harmonie. Je bent wat je eet. 
Oud nieuws maar met hedendaags onderzoek nu helemaal onderbouwd. 

Wat is er dan aan hand ?
Op zich niets nieuws, maar ik vind het wel een beetje vreemd dat de ene week iets niet zo is en de andere week wordt het tegenovergestelde als wereldnieuws gebracht. Er is dus tegenstrijdige berichtgeving over hetzelfde onderwerp. 

Dan nu bepalen wie het meest dicht bij de waarheid zit: het klupje verzuilde denkers wat alleen maar reageert, stelling neemt tegen, adviseert om iets niet te doen, uit een bepaalde groep beroepsbeoefenaren 1 persoon op de korrel neemt en deze ongefundeerd en op basis van onderbuikgevoelens onderuit haalt óf een groep internationale onderzoekers bestaande uit Ines Thiele, Neil Swainston,Ronan M T Fleming, Andreas Hoppe, Swagatika Sahoo, Maike K Aurich, Hulda Haraldsdottir, Monica L Mo, Ottar Rolfsson, Miranda D Stobbe, Stefan G Thorleifsson, Rasmus Agren, Christian Bölling, Sergio Bordel, Arvind K Chavali, Paul Dobson, Warwick B Dunn, Lukas Endler, David Hala, Michael Hucka, Duncan Hull, Daniel Jameson, Neema Jamshidi, Jon J Jonsson, Nick Juty, Sarah Keating, Intawat Nookaew, Nicolas Le Novère, Naglis Malys, Alexander Mazein, Jason A Papin, Nathan D Price, Evgeni Selkov Sr, Martin I Sigurdsson, Evangelos Simeonidis, Nikolaus Sonnenschein, Kieran Smallbone, Anatoly Sorokin, Johannes H G M van Beek, Dieter Weichart, Igor Goryanin, Jens Nielsen, Hans V Westerhoff, Douglas B Kell, Pedro Mendes en Bernhard Ø Palsson. 
Deze groep wetenschappers heeft bewezen wat we allang wisten. Je bent wat je eet.

Nog steeds een probleem?
Ja, best wel eigenlijk. In 2008 werd er ook al een onderzoeksresultaat gepubliceerd door de Southampton University waarbij er een aanbeveling naar de Britse Overheid werd gedaan om een 6-tal kunstmatige kleurstoffen uit ons dieet te bannen omdat onomstotelijk was bewezen dat zij hyperactiviteit veroorzaken en een kankerverwekkende werking in combinatie met andere stoffen bezitten. Resultaat: niets. De Grote Europese Raadgever verwees het onderzoek naar elders en gaf simpelweg te kennen: E-nummers zijn goedgekeurde stoffen. Niets mee aan de hand. Business as usual.

In het onderzoek met betrekking tot de biochemische mens voorzie ik wederom een klein probleempje. Als de nieuwste inzichten leiden tot minder overgewicht door de juiste voeding, een betere weerstand door de juiste stoffen in onze voeding, als we veel langer gezonder blijven op hogere leeftijd door de aanbevelingen van onze Personal Foodcoaches en als we daadwerkelijk genetisch gemodificeerde rotzooi op smaak en kleur gebracht met zieke E-nummers buiten onze voorraadkast weten te houden dan gaan we minder medicijnen gebruiken. En dáár zit het probleem. Dat mogen wij niet. Er gaat simpelweg te veel geld in om en de winsten zijn te aantrekkelijk om aan dat mechanisme iets te wijzigen.

De oplossing is simpel
Best wel eigenlijk. Stop met vaccineren, geef eerlijke voorlichting over medicijngebruik, geef eerlijke voorlichting over voeding en kom niet met het schijf van 5 verhaaltje van Unilever. Kijk maar wat dat ons gebracht heeft. Kijk nog een kritisch naar de E-nummers, kijk naar wat het met onze jeugd doet. Geef voorlichting over de vleesindustrie en de hormoon, antibiotica en huisvestingsproblematiek. Geef mensen informatie en laat hen zelf beslissen.

Ik wil geen overheid die mijn informatie beheert en mij middels een landelijk vaccinatiebeleid van kinds af aan al middelen toedient, mijn tanden in fluor doopt, chloor in mijn water doet, mijn dochter oproept om zich met een middel in te laten spuiten waarvan nog niets is bewezen, maar er wel meer dan 70 meisjes zijn overleden. Das niet mijn kluppie. Das niet mijn beleid.

Delen op Facebook

Er is 5 keer gereageerd


Geplaatst op zaterdag 27 april 2013 om 23:50:12 door L smit
Top dit!
Wie is de schrijver, ik wil graag met je in contact komen.
Voor mijn afstuderen volgend jaar ben ik op zoek naar een hele groep mensen die zoveel weten als jij en dit ga ik bundelen. Hoe weet ik nog niet, dat laat ik ook deels over aan het proces. onnodige ziekte, deficienties, additives... daar zal het over gaan. Maar ik zou je in elk geval graag spreken.
jules @notepad nl
Geplaatst op maandag 04 maart 2013 om 20:41:35 door boone geert
mooie eerlijke lectuur,
heb bij mij door veel te veel spanning in mijn lichaam en hoofd laboonderzoek laten doen van mijn bloed/urine/faeces.
Uitslag:gluten/dierenmelk/eieren/mais/spinazie bannen uit mijn eten.
gevolg:alle spanning weg ,al 2j niet meer ziek geweest.
JE BENT WAT JE EET!!!!
Geplaatst op maandag 04 maart 2013 om 19:54:06 door Lydia
Hoi, prachtige website, heerlijke artikelen.
Geplaatst op maandag 04 maart 2013 om 14:36:15 door Paul AGO
@ Peter, dank je voor je reactie. Leuk om weer eens te sparren. En ja, ik wil niet altijd gelijk hebben, ik zou graag willen dat ik het verkeerd zie, maar helaas...het is en blijft geld dat regeert. Samen kunnen we zorgen dat er weer gezond-boeren-verstand gaat werken.
Dank voor het delen, hier moeten we het van hebben.

Fijne zonnige dag vandaag.

ZON = Gratis vitamine D, je kan niet zonder.
Geplaatst op maandag 04 maart 2013 om 14:26:56 door Peter Frens
Hoi Paul, wat ben je weer scherp. Ik zag dit vanmorgen ook en had inderdaad een reactie verwacht. Niet deze, maar ik ben bang dat je gelijk hebt. Dit onderzoek gaat de Pharmamaffia geld kosten dus ik verwacht hier eigenlijk niets meer van te horen. Je hebt gelijk dat je het vergelijkt met het onderzoek in Engeland. Het maakt wel weer akelig duidelijk dat we hier weinig te zeggen hebben. Je hebt als eens eerder geschreven dat wij slechts een burgerservicenummer zijn waarop de zakkenvullers kunnen declareren. Ik was het toen niet met je eens en nu nog niet helemaal, maar ik ga er wel steeds meer aan denken. Jammer dat je ook daarin (een beetje) gelijk hebt.
Ga zo door en zorg dat er zoveel mogelijk mensen aan informatie komen. De meeste zijn bang helaas.

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: