Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Afvallen? Stop met frisdrank...

maandag 21 oktober 2013

Wie wil afvallen moet als eerste stoppen met het drinken van frisdrank. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Onderzoekers van de Harvard University voerden een meta-analyse uit. Er werden twintig studies geselecteerd met kinderen en twaalf met volwassenen. In totaal betrof het 200.000 proefpersonen.

Bij ieder extra blikje frisdrank van 360 ml dat de kinderen dagelijks tot zich namen, nam de BMI binnen een jaar met 0,06 kg/m2 significant toe. Volwassenen namen hierdoor met 0,12 kg tot 0,22 kg significant toe in lichaamsgewicht. Wanneer kinderen minder frisdrank consumeerden nam de BMI met gemiddeld 0,15 kg/m2 significant af binnen een jaar.

Volgens de onderzoekers zijn er diverse redenen voor de gewichtstoename door frisdrank. Frisdrank bevat een hoog suikergehalte, terwijl de voedingswaarde laag is. Bovendien leidt de consumptie van frisdrank niet tot een verzadigd gevoel waardoor er evengoed een normale hoeveelheid calorieën bij de maaltijden wordt geconsumeerd. Daarnaast is aangetoond dat fructose of fructose-glucosestroop in frisdrank leidt tot een toename van buikvet.

Malik VS, Pan A, [..], Hu FB. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2013 [Epub ahead of print] Uit: OrthoInstitute. Link naar artikel

Buikvet is ongezonder 
Overgewicht is slecht voor je gezondheid. Dat weten we allemaal, maar helaas weten de meeste mensen niet dat met name het vet rond de buik ongezonder is dan de overtollige lichaamsmassa rond de bovenbenen bijvoorbeeld. Gezondheidsnet.nl: Buikvet verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is ontzettend ongezond.
Daarbij speelt de stofwisseling een belangrijke rol. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.

Waarom buikvet schadelijker is dan ander vet is echter nog niet helemaal duidelijk. In de buik vinden veel metabole processen plaats. Deze processen worden door allerlei factoren beïnvloed: zoals water en vet. Het vet in de buikholte is erg actief, daardoor is het risico op fouten in deze processen mogelijk groter. Daarnaast lijkt de hormoonbalans door buikvet verstoord te raken en gaat het vet rondom de organen zitten. Ook dit zou de stofwisseling aan kunnen tasten.

Buikomtrek
De buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib. Trek het meetlint niet te strak aan, want dan smokkel je. Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, tussen de 80 en 88 centimeter geldt een verhoogd risico en bij meer dan 88 centimeter een ernstig verhoogd risico. Bij mannen is tot 94 centimeter gezond en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd. (einde citaat Gezondheidsnet.nl)

Okee, ik heb buikvet. Hoe kom ik daarvan af?
De website van Jasper Alblas, ervaringsdeskundige, geeft een zeer duidelijk inzicht in de herkomst van al dat buikvet, maar gelukkig ook hoe je ervan af kan komen. Voeding, energie, rust en beweging maken allemaal deel uit van de oplossing. Maar het begint met kennis.


&nb