Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Voedselverspilling, de trieste cijfers.....

vrijdag 11 januari 2013

We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij 'veel', 'meer' en 'overdaad' tegenwoordige een voorwaarde voor het leven schijnen te zijn. Het leven hier in het 'vrije'westen in ieder geval. Niet veel verderop sterven mensen de hongerdood, in Nederland zelf hebben de voedselbanken het drukker dan ooit en moeten zij het doen met minder. Zelfs zoveel minder dat de organisatie de noodklok heeft moeten luiden, omdat de mensen die het nodig hebben niet meer bediend kunnen worden.

En dan hoor ik op de radio het trieste nieuws.... In Nederland gooit alleen de Horeca al jaarlijks 51.000 ton voedsel weg. Huishoudens niet meegerekend. Met dit voedsel was niets mis, er was alleen sprake van teveel ingekocht, toch minder bezoekers dan verwacht, houdbaarheidsdatum was in zicht, plekjes op groente of fruit of de appel had nog een steeltje en die worden niet gekocht in bedrijfskantines. 51.000 ton voeding vertegenwoordigd een waarde van € 4,4 miljard!

Als dit alleen Nederland betreft ben ik benieuwd naar de cijfers van de hele wereld. Gevonden!
 • Wereldwijd wordt er jaarlijks 1,2 tot 2 miljard ton voedsel weggegooid. 
 • dit is voldoende om 3 miljard mensen te voeden
 • 30% van alle oogst in het VK wordt niet geoogst omdat het er niet smakelijk uitziet
 • de helft van alles wat we weggooien is onbewerkt
 • 25 % is nog verpakt
 • éénpersoonshuishoudens verspillen het meest
 • zuivel en brood worden het meeste weggegooid


Om achter de dieperliggende oorzaken te komen is het wel van belang te weten dat bovenstaande cijfers afkomstig zijn van onderzoek uit horeca-bedrijven. Zij hebben te maken met de Voedsel en Warenauthoriteit en de strenge regelgeving ten aanzien van hygiëne, bewaren van voedsel en de bereiding. Bedrijven hebben zichzelf ook doelstellingen gesteld bijvoorbeeld elke dag vers, alleen de beste vruchten in het schap of geen 'plekjes' op groente of fruit willen zien. Al deze factoren werken voedselverspilling in de hand.

Particulier is er iets anders aan de hand. De huidige PlayStation-generatie weet niet eens wat voedsel is. Zij zien een Big Mac met kleffe friet als hoofdmaaltijd en de aardbeien milkshake als fruit. De 0,7 liter beker Cola dient de verwerking te bespoedigen en verlaat hun lichaam als water, hyperactiviteit en wat chemische processen door de glucose en fructosesiroop. Volgende dag een pizza bij Domino's voor de afwisseling. Over pizza's gesproken: als er in de VS meer dan 4% broccoli op een pizza ligt of meer dan twee eetlepels tomatensaus, mag deze op een Highschool op de lunchkaart voorkomen als groente.
En daar ligt het dieperliggende probleem. Men haalt de neus op voor de kliekjes-generatie en weet simpelweg niet meer wat voeding is. Laat staan hoe te bepalen hoe je dat spul dus moet inkopen.

De aanbieding in de supermarkt lokt natuurlijk mensen met de kleinste beurs of juist hen die ervan uitgaan dat alles wat de supermarkt aanbiedt veilig, gezond en voordelig is. Fout. Heel erg fout! De supermarkt kán dat brood voor € 0,39 aanbieden omdat er niets inzit. Geen vezels, geen bouwstoffen, alleen gist en kunstmatige suikers. En je maar afvragen waarom je zo aan je kont loopt te krabben... Je krijgt vrijwel direct weer honger en da's het mechanisme wat er achter zit. 

De moderne zoetmakers, meestal geconcentreerde frutosesiroop of glucosesiroop (HFCS) heeft als bijwerking dat de lever het signaal naar de hersenen niet verstuurd om aan te geven dat je verzadigd bent. Je blijft gewoon dooreten. Kijk maar naar de Amerikanen en Britten, daar is dat spul al wat langer in gebruik dan bij ons. Resultaat: een heel volk dat te zwaar, te ongezond, te zoet en te zout eet. Als iemand al niet weet wát voedsel is, hoe kun je dan verwachten dat zij behoorlijk kunnen inkopen of omgaan met de voorraden.

De meest voorkomende oorzaken van voedselverspilling:
 • 2 voor de prijs van één of 3 halen, twee betalen, 1 gratis
 • verkeerde interpretatie van de THT, uiterste verkoopdatum en 'te gebruiken tot'
 • kilo-knallers
 • gratis artikel bij aankoop van een ander artikel
 • acties waarbij een aantal produkten dient te worden gekocht om iets anders te krijgen
 • te grote verpakking (voor een alleenstaande moeder of student bijv)
 • te veel gekookt, ontdooit of open gemaakt
 • te veel ingekocht bij weersafhankelijk evenement
 • desinteresse (nou én, ik koop morgen gewoon weer iets anders)
 • verwendheid ( ik ga geen 'oud' brood van gister eten)
 • heel erge verwendheid (ik eet geen brood, ik koop wel iets in de kantine/pompstation)
De kliekjes-generatie wist dat er tijden bestonden dat we het rustiger aan moesten doen, dat we spaarzaam diende te zijn en dat alles waar 'te' voor stond niet goed was. Iets dat goed is gooi je niet weg, dus ook geen eten. Wat je opschept eet je ook op. Elke dag vleesch is alleen voor rijke mensen en ook nog ongezond. Op het dekseltje zit ook nog iets, dat kun je gewoon op je boterham smeren. Tegenwoordig lachen we openlijk om deze zienswijze en kennen we geen tijden van armoede meer. Nee?

Ik ben van mening dat het gebrek aan relevante kennis de armoede is van deze tijd is.
Het is alleen niet in geld uit te drukken. Nou ja, € 4.400.000.000,- is toch een aardig bedrag...

Delen op Facebook

Er is 1 keer gereageerd


Geplaatst op vrijdag 11 januari 2013 om 19:08:42 door j. Kuijpens
Tranen in mijn ogen bij het zien van de foto in dit artikel !
Ik moet met een gezin rond zien te komen met 50- 60 per week voor eten. Dit is ongelooflijk.
De voedselbank in Tilburg hebben bijna niets mee, en dan zie je dit !

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: