Vind nu een alternatief arts / therapeut in

De Mens: Carnivoor of Herbivoor?

woensdag 16 januari 2013

Ik kwam vandaag via Facebook in een groepje vegatariërs terecht. Veel informatie over vlees-eten of juist geen-vlees-eten. Ik ben zelf geen vegatariër, maar vond 1 foto en dan specifiek het bijschrift wel erg interessant. Een amerikaanse dame reageerde op het jachtinstinct van de mens en verwees daarmee dus naar het natuurlijke dieet van de mens, namelijk vlees. Want op een kokosnoot hoeft je niet te jagen met pijl en boog. En ook niet op een aardbei of banaan. Het ging dus echt om de vraag of het natuurlijk was voor de mens om vlees te eten. 
De vrouw gaf simpelweg een lijst weer met de belangrijkste kenmerken van carnivoren, de vleeseters en herbivoren, de planteneters. Zij gaf aan:
 • Vleeseters hebben allemaal klauwen om vlees en vis te verscheuren. Planteneters hebben geen klauwen.
 • Vleeseters transpireren door hun tong. Planteneters transpireren door kleine poriën in hun huid.
 • Vleeseters hebben scherpe voortanden voor het scheuren van vlees en geen kiezen voor het malen van vlees. Planteneters hebben kiezen voor het malen van vezels en vlakke voortanden.
 • Vleeseters bezitten een darmstelsel dat overeenkomt met slechts 3 keer hun lichaamslengte. Planteneters bezitten een darmstelsel dat overeenkomt met ongeveer 10 tot 12 keer hun lichaamslengte.
 • Het maagzuur van mensen en planteneters is ongeveer 20 keer zwakker dan dat van vleeseters
 • Mensen en plantereneters hebben een speekselklier die oa. water, elektrolyten en ptyaline  afgeeft welke zetmeel omzetten in maltose en dus al beginnen met de vertering in de mond. Vleeseters kunnen dit niet
Als je dit zo leest is het best wel logisch om te denken dat wij dus planteneters zijn. 
Maar er zijn meer groepen op basis van het gebit en/of de eetgewoonte in te delen:
 • Carnivoor. Vleeseters - roofdieren en diverse reptielen
 • Herbivoor. Planteneters - runderen, vogels, grazers, knaagdieren
 • Omnivoor. Alleseters of carnivoor die minstens 5% plantaardig eet, beren, sommige apen, vissen
 • Bacterivoor. Bacterie-eters - plankton, watervlooien en diverse wormen
 • Insectivoor. Insecteneters - egel, miereneter
 • Ovivoor. Ei-eters - wasbeer, otter, hermelijn, hagedis
 • Detrivoor. Dood organisch materiaal-eters - regenwormen, sommige insecten, paddestoelen
 • Piscivoor. Viseters - sommige vogels en reptielen, beren

Het gebit
Dat een vleeseter andere tanden heeft dan een planteneters mag duidelijk zijn. De een moet iets beet kunnen pakken wat waarschijnlijk niet beetgepakt wil worden en al helemaal niet opgegeten, de ander moet 16 uur per dag gras plukken, malen en verteren om in leven te blijven.

Hier het gebit van een wolf. Duidelijk te zien zijn de grote hoektanden waarmee de wolf zijn prooi vasthoudt en waarmee een dodelijk beet kan worden gegeven.  De kiezen zijn puntig en hebben veel grip om samen met de hoektanden vlees los te kunnen scheuren. De voortanden zijn relatief klein en scherp om te kunnen snijden. Dit is een typisch carnivoor gebit.

Hier het gebit van een damhert. De kiezen sluiten perfect aan en een malende beweging is hierdoor mogelijk. De kiezen zijn uitstekend in staat om de vezels die het dieet van het hert bevat voldoende klein te maken waardoor verdere vertering in de maag mogelijk is. De voortanden zijn glad en in staat om samen met de lippen een pluk gras vast te houden. Van gras weten we dat het niet weg wil lopen dus de voortanden zijn niet puntig en scherp.

Hier het gebit van de zwarte beer. De beer eet zowel vlees als vis, vruchten als zaden en is dus een omnivoor. Duidelijk zichtbaar zijn de hoektanden voor het vleesverwerkende gebeuren, de voortanden kunnen snijden en zijn niet bijzonder scherp of puntig en de kiezen sluiten mooi aan waardoor het vermalen van vezels mogelijk is. Hier het menselijk gebit. Geen lange hoektanden om wegrennen tegen te gaan, geen puntige kiezen om grip te hebben tijdens het scheuren, maar vlakke gladde voortanden voor efficiente snij-actie, gladde goed sluitende kiezen voor maalwerk en redelijk kleine tanden en kiezen omdat we toch al beschikken over handen en motoriek en de vaardigheid hebben om gereedschap te gebruiken. De hoektanden zijn wel iets sterker uitgevoerd want af en toe doen we wel eens stoer bij een kampvuurtje en vertellen hoe groot de tanden van de leeuw wel niet waren.


Wat ik ervan denk...
Ik denk dat de mens als omnivoor het beste presteert. 1 keer in de 4 á 5 dagen een klein beetje vlees, 1 keer in de 2 á 3 dagen vis en verder gewoon ons natuurlijke dieet: zaden, noten, vruchten, honing, eieren en gewassen. En daar zijn we prima voor uitgerust met snijtanden, kiezen die kunnen malen en sterke hoektanden voor wat trek- en priegelwerk.

Niet elke dag vlees?
Nee, natuurlijk gezien kost het heel veel moeite om elke dag vlees te verzamelen. Denk maar eens aan het spoorzoeken, het volgen en ondertussen loop je het risico een roofdier tegen te komen die hetzelfde spoor volgt. Het dier moet worden gedood en grote dieren hebben de neiging zich te verdedigen wat ook weer extra risico met zich mee brengt. Dan moet er naast vlees ook nog hout worden verzamelt, vuur gemaakt en aangehouden en het dier moet van haren of veren ontdaan te worden en de niet eetbare, maar wel bruikbare delen moeten er ook nog uit. Dat is een heleboel werk elke dag wat niet opweegt tegen de hoeveelheid energie die het opleverd. Het is dus simpelweg niet rendementvol genoeg. Zo'n lekkernij 1 keer per week en daarmee ook een nieuwe pees voor je boog, enkele punten voor je pijlen, wat leer voor reparatie aan kleding en een nieuwe waterzak waren dan welkom.

We hebben het hier dus niet over legbatterijen, de massaverwerking van slachthuizen, maar gewoon over de oorsprong en waar Moeder Natuur ons mee heeft uitgerust. Supermarkten met kilo-knallers werden 40.000 jaar later pas uitgevonden. Legbatterijen met gekortwiekte en snavelloze lichtgewicht-hennen ook. Intensieve veeteelt om aan onze dagelijks overbodige vleesbehoefte te voldoen ontstond ongeveer in dezelfde tijd. De Partij voor de Dieren ook, maar daar hoor je niet zoveel van. Het is immers het geld wat regeert en niet het Gezond Verstand.  Even over het moderne vleeseten: 
De mens is werkelijk het meest stomme zoogdier dat rondloopt op deze planeet. Wereldwijd doden we miljoenen dieren om ons vee dat wij opeten te beschermen. We vernietigen onze omgeving om ons te kunnen voeden dat wij daarna opeten. We geven meer geld uit, spreken meer natuurlijke bronnen aan en spenderen meer tijd aan het kunstmatig vetmesten van de dieren die wij opeten dan aan onze medemens die verderop de hongerdood sterft. 

Maar de grootste ironie is toch wel dat we na ál die moeite, ál die kosten en álle energie die we in het kunstmatig opfokken van onze veestapel, de dieren opeten, waarna we zelf langzaam ziek worden en doodgaan. In plaats van deze idioterie onder ogen te zien, gaan we middels dierproeven, gevangenschap, marteling en het vermoorden van dieren op zoek naar geneesmiddelen om de ziektes te bestrijden die we hebben opgelopen door het eten van hun vlees.
- Mike Anderson

Mike Anderson is medisch onderzoeker, schrijver en filmmaker en houdt zich sinds enige jaren bezig met de studie naar de relatie tussen kanker en de moderne vleesconsumptie.

Delen op Facebook

Er is 7 keer gereageerd


Geplaatst op vrijdag 11 augustus 2017 om 16:46:35 door Chris
Omnivoor.
Geplaatst op maandag 06 juni 2016 om 11:34:18 door TrolCat
bruh
Geplaatst op zondag 03 januari 2016 om 20:56:13 door Joachim
Kijk de film : "Cowspiracy"
Geplaatst op donderdag 22 mei 2014 om 17:55:28 door Eva
Hoe fit kan je worden op de bank met je tablet chips etend en cola drinkend?! Ik zou eerder zeggen, survival van degene met het meeste geld dus macht.

Niet iedereen wil een computer, gadgets, allerlei luxe en vakantie, iedereen dnkt dat ie een computer, gadgets, allerlei luxe en vakantie wil.

Tijd om inderdaad dat gezonde verstand in te schakelen.
Geplaatst op zaterdag 27 april 2013 om 23:58:41 door Ls
Waar kan ik meer info vinden over deze Mike Anderson?
Geplaatst op donderdag 17 januari 2013 om 14:48:31 door Paul
@Maarten En ik weet wie de rekening gepresenteerd krijgt. Door onze asociale levensstijl en onze nalatenschap zadelen we onze kinderen op met een probleem dat zij niet kunnen oplossen. Geef vooral toe aan de vraag van jonge kinderen voor wat betreft de computer, smartphone en gadgets en we kweken een generatie die niet meer kan communiceren, niet meer in staat is om lichaamstaal te begrijpen, vrijwel geen weerstand meer heeft en vrijwel alleen maar in een sterk verbasterd engels-nederlands-afkortigen taaltje spreekt. In de dierenwereld sterft een dusdanige soort gewoon uit. Dus wie weet.
Geplaatst op woensdag 16 januari 2013 om 19:25:48 door Maarten Zonneveld
Allemaal leuk en aardig, maar iedereen wil een computer, gadgets, allerlij luxe en vakantie. Een mens moet zich niet beter voordoen als hij is. Dit leven is survival of the fittest. Kom je ook in de dierenwereld tegen.

Reageren op dit artikel


Naam: *
E-mail:
Website:http://
Reactie: *
Beveiligingscode: