Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Ayurveda


Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, dat (volgens de traditie) door de goddelijke kosmische geest Brahman is geopenbaard.
De Ayurveda heeft een religieus geïnspireerde visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft.

Het woord Ayurveda is een samenstelling uit de twee woorden: Ayus, dat leven of levensprincipe betekent en het woord Veda dat verwijst naar kennis. Vrij vertaald betekent Ayurveda dus 'kennis van het leven'

De Ayurveda ziet, net als de geneeskunde, het lichaam niet los van geest en natuur.
Een verschil met de klassieke geneeskunde is dat Ayurveda niet op materie of fysiek aanwijsbare factoren is gericht, maar een bepaalde interpretatie heeft van het begrip energie, die niet te scheiden is van de energie van de geest en die van de gehele kosmos.
De behandelwijze bestaat globaal gezegd uit het bepalen van de ideale energieverdeling van de patiënt bij de geboorte (prakriti), het achterhalen van de precieze energie-onevenwichtigheid (vikriti), waar deze onevenwichtigheid vandaan kwam, en in een zachtaardig programma de energiebalans weer te herstellen. De Ayurveda vertrouwt daarbij op het eigen herstellend vermogen van de mens.