Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Enneagram - EIK Therapie


enneagram EIK therapieHet woord enneagram stamt van het Griekse ennea, dat 'negen' betekent en grammos, dat staat voor 'punten'. Het symbool van het Enneagram is een negenpuntig sterveelhoek. Negen persoonlijkheidstypen hebben in dit diagram elk een vast punt en staan via lijnen met elkaar in verbinding. Dit veronderstelt dat de onderlinge relaties van de typen volgens vaste patronen verlopen.

Van het Enneagram wordt gezegd dat het een eeuwenoude studie van menselijke motivatie is, maar waarschijnlijker is het dat het getallenschema in het begin van de twintigste eeuw is bedacht door George Gurdjieff, Armeens filosoof en mysticus. De eerste bekende publicatie van het Enneagram vond plaats in 1949 in het boek Op zoek naar het wonderbaarlijke van Gurdjieffs leerling Pjotr Ouspensky. In deze versie was er nog geen sprake van het beschrijven van het menselijk gedrag. Die functie werd pas in de jaren '60 toegevoegd door Oscar Ichazo. De Chileense psychiater Claudio Naranjo doceerde zijn begrip van het Enneagram aan een aantal jezuïeten, die het vervolgens verder verspreidden. Hoewel het diagram sindsdien een grote populariteit heeft verworven wordt het in de professionele psychologie nauwelijks gebruikt. Wel zien we een toename bij onder andere trainers die in het bedrijfsleven, coaches en procesbegeleiders, waarbij op overzichtelijke wijze wordt duidelijk gemaakt waar we ons bevinden, waar we naar toe gaan en hoe deze weg verloopt.

willem jan van de wetering eik enneagramIn Nederland heeft Willem Jan van de Wetering het Enneagram onder de aandacht van trainers, coaches en therapeuten gebracht. Na zijn eerste kennismaking met het Enneagram – zo’n 14 jaar geleden - ontstond bij Willem Jan het idee om middels boeken meer mensen in contact te brengen met het Enneagram. In eerste instantie schreef hij samen met Jorrit Jorritsma het boek Het Enneagram en Ontdek je sterke kanten. Jorrit is NLP master trainer en Enneagramtrainer.
Vervolgens schreef Willem Jan het boek Het Enneagram als weg naar verandering, waarvan inmiddels 50.000 exemplaren verkocht zijn. Hierna volgden onder andere de boeken Het Enneagram als procesmodel, Enneagram voor jouw persoonlijkheid, Je mag zijn wie je bent, De Enneagram Code gekraakt, Het geheim van je karakter en Hoera ik ben en VrijZijn. 

EIK staat voor Enneagram Integratie Kunde en omvat de coaching van mensen en processen middels het Enneagram. De opleiding wordt verzorgt door Andromeda Academy en geaccrediteerd door de VIV, de Vereniging Integrale Vitaliteitskunde.

Bron: WikiPedia (1e deel) en Andromeda Uitgeverij & Opleidingen (2e deel)


Aanvullende informatie:


VIV - Vereniging Integrale VitaliteitkundeDe Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV) is een beroepsvereniging opgericht in 1999. De VIV richt zich op mensen die beroepsmatig werken als therapeut, coach en/of trainer en die een holistische behandelwijze uitoefenen voor particulieren en/of bedrijven, waarbij 'vitaliteit' op alle niveau's centraal staat.