Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Mandala's


mandalaDe Mandala (Sanskriet voor cirkel) is een generieke term uit de Tibetaanse kunst en het Tibetaans boeddhisme voor een plan, kaart of geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt. Het concept heeft een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt.

De psychiater Carl Gustav Jung zag de mandala als voorstelling van het onbewuste zelf. 
Vandaag de dag heeft dit inzicht een vervolg in de westerse wereld gekregen. Het tekenen van mandala's wordt als rustgevend, balansbrengend en helend ervaren. Een mandala en in het bijzonder het midden, kan tijdens de meditatie worden gebruikt als object om de aandacht op te richten. De symmetrische geometrische vorm zorgt ervoor dat de aandacht automatisch op het midden wordt gericht.


Een bijzondere vorm is de zandmandala die, omgeven met rituele ceremonies, wekenlang tot in minutieus detail wordt vervaardigd met kleine korreltjes zand, waarna het later weer ceremonieel wordt vernietigd en aan de natuur (stromend water) wordt teruggegeven.
 Deze bijzondere kunstvorm kan men in het oosten tegenkomen, in het westen wordt over het algemeen de mandala getekend of geschilderd.De vervaardiging van een zandmandala


mandala


Een zandmandala