Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Massage (alle vormen vallen hieronder)


Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling - manueel of met mechanische hulp - op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfatische vaten, organen van het maag-darmstelsel en reproductief systeem om een voordelige reactie te bereiken. Dit kan met, maar ook zonder massage-olie gedaan worden. De massagetherapie wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door een professionele massagetherapeut maar ook vaak als vorm van therapie door andere vaklieden uit de gezondheidszorg zoals chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten. Daarnaast zijn er aanbieders van de zogenaamde alternatieve geneeswijzen die massage uitvoeren als shiatsu.

Verschillende soorten massages:
 • Shiatsu
Dit is een Japanse lichaamstherapie waarbij de duimen, handpalmen en vingers zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht worden gebruikt om druk (dus geen wrijving of kneden) uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.

 • Cosmetische massage
Onder activiteiten van cosmetisch masseur/masseuse moet voor de toepassing van dit besluit het masseren van het menselijk lichaam worden verstaan, met het oog op het in stand houden of mooier maken van het menselijk lichaam, cosmetische massage en het masseren dat gebruikelijk is in een schoonheidssalon in de normale betekenis van het woord.

 • Reflexologie
Reflexologie of reflexzonetherapie is de stimulering van reflexpunten op de voeten en handen. Er wordt door de aanhangers uitgegaan van de veronderstelling dat deze zones corresponderen met de verschillende lichaamsorganen. Dit zijn de zogenaamde acupunctuur- of pressuurpunten (meridianen).
 • Sportmassage
Dit is een massage voor sporters voor een betere sportprestatie of bevordering van herstel na een blessure. Deze vorm van massage kan ook worden ingezet om zeer plaatselijk bij een bepaalde spiergroep de doorbloeding te bevorderen of de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.

 • Swedamassage
Sweda massage is een Tibetaans boeddhistische massagevorm die gericht is op het energetische systeem. De massage richt zich op de chakra's, meridianen, marmapunten en de auralagen.

 • Tantramassage
Surya tantra wordt de massage binnen de Tantra genoemd. De massage richt zich op de mannelijke energie-(Shiva) en de vrouwelijke energiestroom (Parvati) in het lichaam. Door deze bijeen te brengen ontstaat Prana, dat vervolgens over het lichaam wordt verdeeld.

 • Thaise massage
Thaise massage is sterk beïnvloed door yoga, Ayurvedische en Chinese geneeskunst. De bewegingen lijken vaak sterk op de asana's van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadis uit Ayurveda en de meridianen uit de Chinese geneeskunst. Er zijn twee stromingen in de Thaise massage, de noordelijke variant, Nuad Bo-Rarn, en de zuidelijke variant, die ook wel Wat Pho-massage genoemd wordt. Deze laatste is statischer en wordt veelal als pijnlijker ervaren.

 • Triggerpointmassage
Triggerpointmassage is een relatief nieuwe vorm van massage. Hierbij wordt op zoek gegaan naar triggerpoints. Een triggerpoint is een kleine verkramping in een spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding. Deze verkrampingen spelen vaak een belangrijke rol bij talloze lichamelijke ongemakken. Bij triggerpointmassage worden deze 'spierknopen' opgezocht en gemasseerd. Één van de meest populaire methodes onder masseurs is die van Clair Davies, de auteur van het Handboek triggerpoint-therapie. Binnen deze methode wordt gebruik gemaakt van korte diepe knedingen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dat de patiënt dit zelf meerdere malen per dag herhaalt, waarbij het gebruik van massagehulpmiddelen vaak de voorkeur krijgt of zelfs noodzakelijk is.

 • Metamorfosemassage
Door middel van metamorfosemassage kunnen blokkades worden ontdekt, die reeds tijdens de zwangerschap door de foetus ontwikkeld werden. Tijdens de behandeling worden deze blokkades ook opgeheven. Robert Saint John ontdekte dat de reflexpunten van de wervelkolom corresponderen met de tijd voor de geboorte, de prenatale periode. In deze reflexzone bevinden zich de herinneringen aan indrukken opgedaan in de prenatale periode.
 • Stoelmassage
De massage wordt gegeven op een speciale, ergonomische stoel welke wordt meegebracht door de de masseuse of masseur. De stoel wordt, het liefst, in een rustige afgesloten ruimte geplaatst. Tijdens de massage oefent de masseur druk uit met de ellebogen, handen, handpalmen en vingers op hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen waardoor blokkades worden opgeheven en zwakke plekken worden versterkt. Door stress en/of bijvoorbeeld een slechte werkhouding ontstaan er allerlei blokkades die kunnen leiden tot lichamelijke klachten zoals stijve en pijnlijke spieren. Het lichaam komt op die manier weer goed in balans. Stoelmassage is effectief en werkt preventief en ontspannend. Het vermindert o.a. stress en vermoeidheid en kan de werksfeer en prestaties verbeteren. Daarnaast bevordert het de energie doorstroming en versoepelt het de spieren en gewrichten. Stoelmassage is niet bedoeld ter behandeling van medische klachten maar vermindert en voorkomt klachten zoals RSI en symptomen van stress.

 • Zweedse massage
Dit wordt ook wel klassieke massage genoemd waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer strijken, kneden en kloppen.

 • Ontspanningsmassage
Deze vorm van massage wordt ingezet voor het weldadige gevoel zonder dat daar enige medische of lichamelijke noodzaak toe bestaat. Het gaat dus om het algehele gevoel van ontspanning na de massage. Zoals aangeboden in beautyfarm, massagesalon, sportschool of bij de sportvereniging.
 • Plaatsgerichte massage, bijvoorbeeld nek- of rugmassage
Deze vorm van massage wordt toegepast door fysiotherapeuten, sportmasseurs en over het algemeen binnen de sportwereld. Uitgezonderd de behandeling van blessures of massage bij het herstel hiervan.
 • Erotische massage
Deze vorm van massage wordt op deze website buiten beschouwing gelaten. Meer hierover op een héleboel andere websites. 

Aanvullende informatie:


VIS (IOKAI) - Vereniging voor Iokai ShiatsutherapeutenDe Vereniging voor Iokai Shiatsutherapeuten (V.I.S.) is een beroepsorganisatie van professionele Iokai shiatsutherapeuten, opgericht in 1987 in Amsterdam. De beroepsvereniging heeft als taak de Iokai Shiatsutherapeuten in Nederland te vertegenwoordigen. In 2008 telt de vereniging ± 60 leden. Alle aangesloten therapeuten zijn opgeleid en gecertificeerd in Iokai meridiaan Shiatsu en in de westerse medische basiskennis.VNT - Vereniging van Natuurgeneeskundig TherapeutenDe VNT is in 1980 opgericht als beroepsvereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten. Met ruim 700 leden is zij één van de grootste beroepsverenigingen binnen de natuurgeneeskunde in Nederland. Voor u is de VNT een keurmerk dat aangeeft dat de aangesloten therapeut aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. VNT-therapeuten zijn gespecialiseerd in één of meerdere natuurgeneeskundige werkvormen. Bijvoorbeeld: homeopathie, fytotherapie, acupunctuur, shiatsu, kinesiologie.BeTTEL - Beroepsvereniging voor Trainers en Therapeuten Emotioneel LichaamswerkDe trainers en therapeuten die lid zijn van de Beroepsvereniging voor Trainers en Therapeuten Emotioneel Lichaamswerk (BeTTEL) voldoen aan de kwaliteitscriteria van deze vereniging. De beroepsvereniging is in al haar werk een waarborg voor onderling overleg, toetsing, kwaliteit van werken en zorg naar cliënten en cursisten. Zo dienen aangesloten leden supervisie te volgen over hun werk en zich bij- en na te scholen. In de regel hebben de trainers en therapeuten hun opleiding voltooid aan het Instituut Emotioneel Lichaamswerk in Lage Vuursche, waar men sinds het begin van de jaren '80 ervaring heeft met Emotioneel Lichaamswerk. Deze opleiding ziet toe op de ontwikkelingen van de methode Emotioneel Lichaamswerk en is aangesloten bij de Federatie Opleidingen Natuurlijke Geneeswijzen (FONG).