Vind nu een alternatief arts / therapeut in

Shockwavetherapie


Steeds meer behandelaars en patiënten zijn geïnteresseerd in shockwave therapie, vanwege het bewezen succes van deze therapievorm voor een aantal indicaties. De term 'shockwave' verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium heen verplaatsen (water, lucht of een vaste stof); het heeft dus niets te maken met electroschok of pijnlijke behandelingen/schokkende ervaringen met electriciteit. Shockwave is ook bekend onder de naam Extracorporeal ShockWave Therapy afgekort als ESWT.

In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van shockwave therapie toegepast voor de behandeling van pijnlijke zones. De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Op die manier wordt het herstelmechanisme van het lichaam gestimuleerd.

Men maakt onderscheid in 3 verschillende vormen:
  • Radiale shockwave therapie (R-SWT)- Shockwave apparaat met radiale shockwaves. De energie wordt over een groter oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot gemiddeld energieniveau.
  • Focus shockwave therapie (F-SWT)- Shockwave apparaat met gefocuseerde shockwaves. De maximale energie wordt bereikt op een specifiek geconcentreerd punt in het lichaam. Deze apparaten produceren een gemiddeld tot hoog energieniveau.
  • Planar shockwave therapie (P-SWT)- Er ontstaan vlakke parallelle golven. Hierdoor wordt een grotere zone gestimuleerd.
Vanzelfsprekend wordt zoals gewoonlijk gestart met anamnese en lichamelijk onderzoek, vaak aangevuld met echografisch onderzoek. Als u besluit met shockwave therapie te gaan behandelen, localiseert u de pijnzone en brengt u een gel aan. Dan dient u shockwaves toe door het behandelpistool van het shockwave apparaat in ronddraaiende bewegingen over de pijnzone te bewegen. Een behandeling duurt ongeveer 5-10 minuten.
De zittingen hebben meestal een behandelinterval van zo’n 7-10 dagen, afhankelijk van het probleem.

Shockwave therapie met een shockwave apparaat is een wetenschappelijk goed onderbouwde therapievorm waarover zeer regelmatig gepubliceerd wordt. Ook in Nederland is eind 2008 een onderzoek gestart naar de effectiviteit van shockwave therapie bij diverse indicaties. Een groot aantal Nederlandse shockwave therapeuten neemt aan dit onderzoek deel. De eerste resultaten zullen in de loop van 2010 worden bekend gemaakt.

Shockwave Therapie is nog niet opgenomen in het verstrekkingenpakket van de ziektekostenverzekeraars.
Helaas, want de therapievorm is vaak zinvol en effectief. De vereniging NVMST doet haar best om verzekeraars te bewegen deze effectieve therapie standaard te vergoeden. Op de website leest u daarover te zijner tijd meer.

Aanvullende informatie:


NVMST - Nederlandse Vereniging voor Musculo-skeletale ShockWave TherapieDe Nederlandse Vereniging voor Musculo-skeletale Shockwave Therapie is bekend onder de naam Impuls.
Impuls is opgericht door enkele enthousiaste fysiotherapeuten die overtuigd zijn geraakt van de genezende werking van shockwave therapie. Vanwege de soms verbluffende resultaten vonden zij het nodig om deze kennis te delen met elkaar, met collega’s en met patiënten. Inmiddels zijn al meer dan honderd shockwave therapeuten aangesloten bij Impuls NVMST en bezoeken dagelijks vele behandelaars en patiënten de website in hun zoektocht naar informatie.

Impuls heeft 4 strategische doelen:
  • Het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van shockwave therapie
  • Het verspreiden van kennis en ervaringen onder behandelaars en komen tot een best-practice
  • Het met elkaar in contact brengen van patienten en shockwave centra
  • Het realiseren van een uniform behandeltarief, dat door verzekeraars wordt vergoed 

Impuls is een vereniging waar fysiotherapeuten, artsen en andere behandelaars zich kunnen aansluiten.  Leden dienen de vier strategische doelen te ondersteunen. Inspraak door de leden is gewenst, ideeën worden gewaardeerd en de meerderheid van stemmen beslist.