Vind nu een alternatief arts / therapeut in
Hoe een vakantie in Bosnië-Herzegovina leidde tot verkoop van natuurlijke vaginaalzetpillen in Nederland..

Ik heb vaak genoeg verhalen gehoord over een idee, dat langzaam uitgegroeide naar een hobby en uiteindelijk tot een bedrijf; het papiertje dat je ergens aan moet herinneren groeide uit tot de Post-It en de hete koffiebeker die je niet heel lang vast kunt houden leidde tot het kartonnen bekertjesomhulsel. Het bijzondere aan dit soort verhalen is dat niet zozeer de oplossing geniaal is, maar het (h)erkennen van een probleem als ‘probleem dat opgelost kan worden’. Dat ikzelf ooit zo een verhaal zou kunnen vertellen, had ik enkele jaren geleden nooit kunnen verwachten.

Voor mijn verhaal neem ik jullie mee naar de zomer van 2012. Toen was ik namelijk op vakantie in Bosnië-Herzegovina (Bosnië), waar ik toevallig in gesprek kwam met de eerste vrouwelijke gynaecologe in Bosnië. Zij vertelde mij over haar werk, dat de vagina een onderwerp is waar vrouwen liever niet over praten en de opluchting als een klacht eenmaal verholpen is. Terloops vertelde ze over natuurlijke vaginaalzetpillen, die veel van haar patiënten van uiteenlopende klachten af hebben geholpen. Omdat ik van oorsprong uit Bosnië kom, weet ik dat velen vandaag de dag nog steeds het liefst natuurlijke huismiddeltjes inzetten bij ziekte en gezondheidsklachten.

Dat het vaginaalzetpillen betrof, en dus niet een in de keuken zelfgemaakte mix van kruiden en plantjes, maakte mij nieuwsgierig. Ik vroeg door over de vaginaalzetpillen, waarvoor deze helpen en wat haar persoonlijke en deskundige mening hierover is. Al pratende begon ik te beseffen dat over veelvoorkomende ‘vrouwenproblemen’ over het algemeen niet gepraat wordt en vrouwen liever ook ‘geen troep in hun lijf willen’. Dit was het moment dat ik ‘het probleem’ herkende – een probleem waar ik een oplossing voor zou kunnen bieden. Hoewel er bij de drogist vele middeltjes te koop zijn, is er in Nederland namelijk nog geen natuurlijk product verkrijgbaar.

Het probleem groeide uit tot een idee, en het idee besloot ik om te zetten naar acties.
Lejla Barakovic, al jaren werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs, had er per direct een nieuwe hobby bij. Ik nam contact op met Cydonia, de fabrikant van de vaginaalzetpillen, die al ruim twee decennia zijn producten wereldwijd verkoopt, maar inderdaad niet in Nederland (noch Europa). Hij reageerde enthousiast op mijn voorstel om zijn exclusieve distributeur van de Vaginor Plus (reiniging van de vagina), Ravensara (reiniging van de vagina) en Vijf Plantenextracten (droge vagina, bijvoorbeeld tijdens de menopauze) te worden voor Europa. De samenwerking werd beklonken, en het importeren van de producten naar Nederland kon beginnen.

Eenmaal terug in Nederland groeide mijn zelfverklaarde hobby uit naar een zelfstudie wetgeving, gezondheidsclaims en het schrijven van gebruiksaanwijzingen die voldoen aan de regelgeving. In de tussentijd werd ik benaderd door gynaecologe Barbara Havenith (Vrouwenpoli Boxmeer), die zich verdiept heeft in de vaginaalzetpillen van Cydonia en deze graag in haar praktijk wilde verkopen. Nadat het proces rondom de import van de producten afgerond was, werd Vrouwenpoli Boxmeer de eerste verkoper van de vaginaalzetpillen van Cydonia.

De ervaringen van haar patiënten waren zo positief, dat dit grootse mond-tot-mond reclame opleverde. Vrouwen bleken in verschillende drogisterijen naar de producten gevraagd te hebben, de drogisterijen benaderden op hun beurt groothandel Unipharma om de producten te bestellen, en Unipharma benaderde mij met de vraag of ik de producten aan Unipharma zou willen leveren. Inmiddels hebben ook mesologen, orthomoleculaire artsen en homeopaten contact met mij opgenomen over de vaginaalzetpillen van Cydonia. En als kers op de taart heeft Vaginor Plus met 62% van de stemmen van de lezers van het vakblad drogisterijbranche Careality, de prijs gewonnen voor Beste Introductie 2014 Intieme Verzorging, wat op zijn beurt weer leidde tot extra belangstelling voor het product door verkopers.

Mijn hobby is in twee jaar tijd stiekem uitgegroeid naar een bijbaan, maar zal ongetwijfels altijd een hobby blijven. Ik word namelijk nog altijd ontzettend blij als vrouwen mij mailen of bellen met hun positieve ervaringen. Niets geeft mij meer voldoening dan een berichtje dat (nog) een vrouw op een natuurlijke manier van haar intieme ongemakken af geholpen is, zonder een doktersbezoek of medicinale hulpmiddelen.
Niet zozeer omdat ik het product verkoop, maar omdat ik zelf ook een vrouw ben en haar opluchting kan begrijpen..

Lejla Barakovic - Pasalic

(meer over Vaginor Plus, Ravesara en 5 Plantenextract vind u hier)