Vind nu een alternatief arts / therapeut in
AMSTERDAM - Een farmaceutisch bedrijf uit Eindhoven (Allergan) heeft een boete van 45 duizend euro gekregen wegens ongeoorloofde giften en beloningen aan neurologen. Het bedrijf betaalde medisch specialisten 1200 euro voor een informatiemiddag over toepassing van Botox tegen chronische migraine, meldt Trouw op basis van het inspectierapport. Rond de bijeenkomst zaten ook een uitgebreide lunch, een borrel en een luxe diner. Volgens de inspectie stond de beloningen in geen verhouding tot de tegenprestatie van de artsen.

Een arts trok aan de bel over het marketingluchtje van de geplande bijeenkomst, waarna de inspectie de informatiemiddag in maart in Utrecht bijwoonde.

Beloning
botox antirimpelwaanzinVolgens inspecteurs kon de hoge beloning en het fêteren van de artsen niet anders gezien worden dan een poging het voorschrijven van Botox te bevorderen. Botox wordt cosmetisch gebruikt als antirimpelmiddel.

Gebruik van het middel als preventieve behandeling voor chronische migraine is omstreden. In Nederland mag Botox daarvoor niet worden gebruikt, maar Allergan hoopt dat dat verandert.

Boete
Zes neurologen die de goedbetaalde bijeenkomst van Allergan bijwoonden kregen geen boete. De wet biedt geen mogelijkheden hen aan te pakken. Allergan laat volgens de krant weten nog steeds achter de hoge beloning te staan, onder meer omdat de artsen vooraf wetenschappelijke artikelen moesten lezen.

Bron: Nu.nl