Vind nu een alternatief arts / therapeut inGewoon loon bij alternatieve geneeswijze30 oktober 2012 - Bent u ziek en wilt u een handoplegger raadplegen, dan mag uw werkgever niet zomaar de loondoorbetaling stoppen omdat hij het er niet mee eens is. U mag zelf kiezen voor een bepaalde geneeswijze, tenzij die uw herstel vertraagd of belemmert. Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam.

De zaak ging over een werknemer die niet kon werken vanwege zijn diabetesklachten. De bedrijfsarts vond na twee maanden verzuim dat de werknemer zijn werk weer kon hervatten. Maar wel gecombineerd met een goede medische behandeling. De werknemer koos voor een alternatieve geneeswijze, bestaande uit tabletjes, Surinaamse kruiden en fitness. De verzekeringsarts én de huisarts spraken hun goedkeuring uit, maar de bedrijfsarts zag er geen heil in. De werkgever besloot daarop om de loondoorbetaling stop te zetten, omdat de man niet voldoende zou meewerken aan zijn re-integratie. Een gang naar de rechter volgde.

Loondoorbetaling als alternatieve geneeswijze werkt
Die oordeelde dat een werknemer op basis van de grondwet zelf de vrijheid heeft om te kiezen voor een bepaalde geneeswijze, behalve als die het herstelproces vertraagt of belemmert. De bloedwaarden van de man waren in dit geval verbeterd; voldoende bewijs dat de alternatieve geneeswijze effectief was. De werkgever moest het achterstallige loon (mét wettelijke verhoging en rente) gewoon betalen.
Kantonrechter Amsterdam, 9 augustus 2012, link naar rechterlijke uitspraak
Link naar artikel